Разрешиха летящите таксита в Париж за Олимпийските игри

Разрешиха летящите таксита в Париж за Олимпийските игри

Кметът на Париж Ан Идалго ще проучи възможността за обжалване

 

Изграждането на плаваща платформа, която да позволи излитането и кацането на летящи електрически таксита за безплатни демонстрационни полети по време на Олимпийските игри в Париж, получи разрешение с правителствен указ, публикуван днес в Официален вестник и цитиран от Франс прес и БТА. 

Снимка: Volocopter/ Facebook

Сочен като пример за декарбонизирана авиация, този експеримент, който се ограничава до безплатни демонстративни полети, е остро критикуван от много общински съветници в Париж както от мнозинството, така и от опозицията, които го определят като "абсурден проект" и "екологично отклонение".

Кметът на Париж Ан Идалго ще проучи възможността за обжалване на указа, обявиха пред АФП от обкръжението ѝ.

 

Инициаторите за тези летящи таксита, представени като по-малки, по-леки и по-безшумни от хеликоптерите, настояват за възможността да ги използват и след Олимпийските игри – благодарение на по-големи версии – за транспортиране при спешни здравни случаи, независимо дали става дума за болни или трансплантати.

 

 

Олимпийските игри започват на 26 юли във френската столица и зелената светлина на правителството за този експеримент се очакваше от няколко месеца.

 

Оторизираната с днешния указ платформа ще бъде разположена на баржа по Сена и ще "бъде използвана до 31 декември 2024 г. или по-късно". 

Имайки предвид експерименталния характер, указът ограничава работното време на тази площадка "между 08:00 часа и 17:00 часа" и броя на полетите "до два на час и 900 полета за целия експеримент" до края на годината. 

 

Групата "Аеропор дьо Пари" (Aeroports de Paris) обедини усилия за реализирането на този проект с парижкия регион и германската компания "Волокоптeр" (Volocopter), която произвежда "Волосити" (Volocity), двуместен самолет (едно от местата е на пилота), оборудван с батерии, захранващи 18 ротора, разположени в пръстен над пилотската кабина. 

 

 

Бизнес Видео Подкаст