Може ли AI да замени човешката креативност: Кои са митовете, свързани с генеративния AI

 

Разбиваме митовете за новите технологии

 

Преди две години повечето хора не бяха чували за генеративен AI, но сега той е навсякъде. Малко след пускането си, ChatGPT стана най-бързо развиващото се приложение в историята. Изкуственият интелект има ентусиазирани защитници, които смятат, че той ще реши всички проблеми на света, но съществуват и скептиците, които прогнозират, че ще направи милиони от нас излишни или дори ще сложи край на човешкото творчество. Ето пет мита за генеративния AI, представени от Forbes.

1. Генеративният AI притежава собствен интелект

Да започнем с най-големия страх на всички хор по света. Генеративният AI, подобно на ChatGPT, имитира определени качества на естествения интелект, по-специално способността за обработка, интерпретация и създаване на език. Естественият (човешки или животински) интелект обаче има много аспекти, като разсъждение, абстрактна мисъл, емоционална интелигентност, интуиция, памет, креативност и комуникация. Тези качества не могат да се имитират толкова добре.

2. Генеративният AI ще замени човешкото творчество

Снимка: iStock

Генеративният AI не може да достигне нивото на човешката интелигентност или креативност. Ако компютрите могат да пишат истории и да рисуват картини, това означава ли, че вече не се нуждаем от човешки автори и художници? Простият отговор е: Не. Неговата креативност се основава само на данни, а не на чувства, емоции, оригинални мисли и лично преживяване на света. Често срещана реакция на хората към съдържание, генерирано от AI, е, че то е скучно и лишено от човечност.  Човешките творци няма от какво да се страхуват от генеративния AI. Въпреки че може да произведе формулиран роман или интересна картина много по-бързо, това е далеч от създаването на изкуство, което ни вдъхновява и ни кара да чувстваме.

3. Генеративният AI създава само думи и картини

Повечето хора смятат, че  възможностите на генеративния AI са ограничени до създаването на картини или текстове. ChatGPT генерира думи, а Dall-E 2 може да създава изображения. Въпреки че това са най-известните случаи на употреба, те са само върхът на айсберга на това, което AI може да направи днес. Генеративните AI инструменти също са налични за създаване на музика, глас и дори видео. Използван е и за създаване на нови лекарства – включително ново имунотерапевтично лечение на рак.

4. Генеративният AI не се нуждае от човешка намеса

Общото мнение е, че всичко е напълно автоматизирано и че хората не са необходими, когато става въпрос за изкуствен интелект. Но това е далеч от истината, поне засега. Като начало, генеративният AI често прави грешки или просто измисля неща, феномен, известен като халюцинация. За всеки критичен случай на употреба е важно да се включи човешки надзор за проверка на фактите и коригиране на грешки. Човешкият принос също е необходим на всяка стъпка от процеса, за да се гарантира, че AI се използва по справедлив, етичен и отговорен начин.

5. Генеративният AI е нов

 

Може да изглежда, че генеративният AI бе създаден след пускането на ChatGPT в края на 2022 г., но това не е така. Хората използват AI, за да създават неща – включително текст, картини и музика от много по-дълго време. Първите експерименти с чатботове с изкуствен интелект се провеждат през 60-те години на миналия век с програми като Eliza, които се опитват да поддържат човешки разговори. Ранни примери за музика, генерирана от изкуствен интелект, се появяват през 70-те години на миналия век, като експериментите в музикалната интелигентност на Дейвид Коуп, чиято цел е да имитира стила на известни композитори.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст