1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Крадци на данни блокират достъпа до вашия iPhone - как да се предпазите?

Технологии

Има няколко метода, чрез които можем да защитим устройствата си

 

Сложен, но тревожен метод за придобиване на контрол върху iPhone на потребителя и трайно блокиране на устройството изглежда се разраства, пише CNN. 

Според доклад на Wall Street Journal някои крадци на iPhone се възползват от настройка за сигурност, наречена ключ за възстановяване, която прави почти невъзможен достъпа на собствениците до техните снимки, съобщения, данни и др. Някои жертви разказват пред изданието, че банковите им сметки са били източени, след като крадците са получили достъп до финансовите им приложения.

Важно е да се отбележи обаче, че този вид превземане е трудно да се осъществи. За него е необходимо престъпникът да наблюдава как потребителят на iPhone въвежда паролата на устройството - например, като гледа през рамо в бар или на спортно събитие - или да манипулира собственика на устройството, така че той да сподели паролата си. И всичко това е преди да откраднат устройството физически. 

Оттам крадецът може да използва кода за достъп, за да промени Apple ID на устройството, да изключи функцията "Find my iPhone", за да не може да се проследява местоположението му, и да нулира ключа за възстановяване - сложен 28-цифрен код, предназначен да защитава собствениците от онлайн хакери.

Apple изисква този ключ, за да помогне за нулиране или възстановяване на достъпа до Apple ID в опит да подсили сигурността на потребителя, но ако крадецът го промени, първоначалният собственик няма да разполага с новия код и ще бъде блокиран от акаунта.

"Съчувстваме на хората, които са имали това преживяване, и приемаме много сериозно всички атаки срещу нашите потребители, независимо колко редки са те", казва говорител на Apple в изявление за CNN. "Работим неуморно всеки ден, за да защитаваме акаунтите и данните на нашите потребители, и винаги проучваме допълнителни защити срещу възникващи заплахи като тази." 

На своя уебсайт Apple предупреждава: "Вие сте отговорни за поддържането на достъпа до вашите доверени устройства и вашия ключ за възстановяване. Ако изгубите и двата елемента, може да бъдете блокирани от профила си завинаги".

Джеф Полард, вицепрезидент и главен анализатор във Forrester Research, заяви, че компанията трябва да предложи повече възможности за поддръжка на клиенти и "начини за удостоверяване на потребителите на Apple, за да могат да възстановят тези настройки".

Засега обаче има няколко стъпки, които потребителите могат да предприемат, за да се предпазят от това да им се случи.

Защита на кода за достъп
Първата стъпка е да защитите кода за достъп.

Говорител на Apple заяви пред CNN, че хората могат да използват Face ID или Touch ID, когато отключват телефона си на публично място, за да избегнат разкриването на паролата си пред някой, който може да ги наблюдава.

Потребителите могат също така да настроят по-дълъг буквено-цифров код, който е по-труден за разгадаване от недоброжелатели. Собствениците на устройства също така трябва незабавно да променят кода за достъп, ако смятат, че някой друг го е видял.

Настройки на Screen Time
Друга стъпка, която някой би могъл да обмисли, е хакване, което не е непременно одобрено от Apple, но се разпространява онлайн. В настройката Screen Time (Време за екран) на iPhone, която позволява на настойниците да задават ограничения за начина, по който децата могат да използват устройството, има възможност за задаване на вторична парола, която ще се изисква от всеки потребител, преди той да може успешно да промени Apple ID.

Ако активирате тази опция, крадецът ще бъде подканен да въведе тази вторична парола, преди да промени паролата на Apple ID. 

Редовно създавайте резервни копия на телефона
И накрая, потребителите могат да се предпазят, като редовно създават резервно копие на iPhone - чрез iCloud или iTunes - за да могат данните да бъдат възстановени в случай на кражба на iPhone. В същото време потребителите може да обмислят съхраняването на важни снимки или други чувствителни файлове и данни в друга облачна услуга, като например Google Photos, Microsoft OneDrive, Amazon Photos или Dropbox.

Това няма да попречи на хакер да получи достъп до устройството, но би трябвало да ограничи част от последствията, ако това се случи.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии