Компания за лицево разпознаване е глобена за незаконно събиране на данни

Технологии

Глобата е за десетки милиони долари

 

Противоречивата американска компания за лицево разпознаване Clearview AI, за която се съобщава, че е обхванала американски правителствени и правоприлагащи агенции, беше глобена с над 30 млн. щатски долара от нидерландския орган за защита на данните за изграждането на „незаконна база данни“, съдържаща милиарди лица, взети от социалните медии и интернет, съобщава Forbes.   

Нидерландският надзорен орган заяви, че е наложил глоба на Clearview в размер на 30,5 млн. евро (33,7 млн. долара) за „автоматично“ събиране на милиарди снимки на хора от интернет, които „след това се преобразуват... в уникален биометричен код на лице“.

Clearview използва тази „незаконна“ база данни, за да продава услуги за разпознаване на лица на разузнавателни и разследващи служби, като например правоприлагащите органи, които след това могат да използват Clearview за идентифициране на хора на снимки, заяви надзорният орган. 

Clearview извлича снимки от интернет, „без тези хора да знаят... и без да са дали съгласието си“ за използване на техните снимки или биометрични данни, заяви наблюдателят.

Надзорният орган заяви, че американската компания е „недостатъчно прозрачна“ и „никога не е трябвало да изгражда базата данни“, и наложи допълнителна заповед за „неспазване на изискванията“ в размер до 5 милиона евро (5,5 милиона долара).
Cleaview не може да обжалва глобата, тъй като „не е възразила срещу това решение“, заяви надзорният орган. 

 

„Това решение е незаконно, лишено от надлежна процедура и е неприложимо“, заяви главният юридически директор на Clearview Джак Малкър в изявление за Forbes, като добави, че компанията „няма място на стопанска дейност в Нидерландия или ЕС... няма клиенти в Нидерландия или ЕС и не извършва никакви дейности, които в противен случай биха означавали, че е обект на GDPR“.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст