Какво е концептуална кола и може ли да "вирее" у нас?

Концептуалните автомобили обикновено се отличават със скъпи и уникални материали

 

Концептуалните автомобили помагат за разгръщане на въображението, като същевременно ускоряват развитието на технологиите, предназначени за бъдещето. Всеки производител на автомобили има колекция от концептуални автомобили, които никога не са стигали до производство, и повечето от тези прототипи служат като дизайнерски модели за други превозни средства, които стигат до производство.

Снимка: bTV
Какво е концептуална кола?

Концептуалната кола е основополагаща концепция или основна структура на автомобила. Известен също като прототип на автомобил, той е един от основните етапи на проектиране при проектирането и разработването на нови превозни средства.

Повечето автомобилни производители имат различни експерти, специализирани в аспекти на създаването на концептуална кола. Тези концептуални автомобили трябва да отговарят на специфични стандарти като практичност, цена, съвместимост и безопасност, преди дизайнът да влезе във фазата на производство.

Концептуален автомобил на Mercedes

Прототипът на автомобила помага да се разбере действителното превозно средство, което ще бъде пуснато на пазара. Може идеята на производителя е да покаже външния вид и дизайна на действителното превозно средство. Помага на инжинерите да решат каква форма ще бъде колата – MPV, SUV, купе, хечбек или седан. Освен това дава на дизайнерите и предпроизводствения екип определен обхват на работа. В днешно време повечето дизайнери по света създават концепции и публикуват своите творения в социалните медии.

Концептуален автомобил на Mercedes
Защо се разработват концептуални автомобили?

Дизайните на концептуални автомобили се правят с мисъл за идеите и визията за бъдещето. Като цяло те са експерименти с новаторски технологии, мечтани за бъдещето. Всъщност повечето концептуални автомобили не достигат до потребителската арена; въпреки това те служат като вдъхновение или ръководство за дизайн на други действителни превозни средства, които излизат на пазара. Тези истински автомобили често носят характеристиките на концептуалните автомобили, които не са успели да преминат от етапа на проектиране или прототип.

 

Прототипът на автомобил е усъвършенстван като структура и концепция. Концептуалните автомобили обикновено се отличават със скъпи и уникални материали като полирани сплави, въглеродни влакна или хартия. Много дизайни на концептуални автомобили са ексклузивни, като например имат повече от четири колела, интригуващи врати или уникални характеристики, които никога досега не са виждани в обикновените превозни средства.

Концептуален автомобил на Mercedes

Като цяло, концептуалните коли са били под формата на дървени конструкции или модели, направени от метални листове, които дават представа как ще изглежда колата. Тези проекти предоставят малко подробности за задвижването на автомобила и други важни характеристики.

Концептуалните автомобили едва ли отговарят на всички функционални изисквания на нормален автомобил и не винаги отговарят на необходимата геометрия. Поради това те обикновено се представят като нови дизайнерски концепции на автомобилни изложения.

Концептуален автомобил на Mercedes

В действителност концептуалните автомобили са предназначени за производителите да ги предвидят след проучване на пазарните мнения и очакванията на клиентите. Следвайки този мащабен процес, автомобилните производители проектират и очертават прототипа на автомобила, като го конструират на компютър. След това те изработват реален модел, който отговаря на очакванията на клиента.

Проектирането на концептуална кола е дълъг процес, който понякога може да отнеме години на проучване на пазара, технологична еволюция и последователно обогатяване на дизайна, преди концепцията да спечели одобрението на мнозинството и да бъде лансирана, за да доминира на пазара.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст