Как да спестите пари от гориво, докато шофирате

Пет съвета за извличане на максимума от всяка капка гориво

 

Да имате собствен автомобил е удобно, но и скъпо удоволствие. Като започнем с разхода за закупуване на мечтаната кола и продължим с постоянните разходи, като застраховка, винетка, данък и други. Едни от най-големите разходи, свързани с личния транспорт е и горивото. Спестяването на пари от гориво е приоритет за много шофьори в България, особено при колебливи цени на горивата. Top Gear BBC ви дава няколко ценни съвета как да спестите възможно най-много. Ето какво да правите:

Намалете темпото и карайте по-бавно

Първо и най-очевидно, най-добрият начин да спестите гориво е да шофирате така, сякаш наскоро сте си счупили палеца на крака – бавно и внимателно. Ако колата ви е с по-високи обороти, тя изразходва повече гориво, така че не натискайте газта до край и карайте с няколко километра по-надолу от обичайното. Според някои изследвания, колите обикновено са най-ефективни при постоянна скорост от 70-80 километра в час на напълно равен път.

Проверявайте налягането на гумите

Лошата кола е неефективна кола. Ако не правите редовна проверка на налягането в гумите компрометирате не само управлението, но и намалявате горивната ефективност. Компаниите за гуми смятат, че между 4 и 11% от разхода на гориво може да се дължи на съпротивлението при търкаляне на гумата. 10% намаление на съпротивлението при търкаляне е равно на 1% подобрение на икономията на гориво. Така че проверявайте налягането не само по време на технически преглед.

 

Премахнете ненужната тежест   

Колкото по-пълна е кола ви, толкова повече тежи и съответно се нуждае от повече гориво. За това прегледайте добре багажника си и махнете нещата, които не използвате. Избягвайте претоварването с багаж. Ако имате допълнителен багажник на тавана на автомобила, е препоръчително да го монтирате само, когато наистина ще ви трябва, след което да го свалите.

Изключвайте двигателя, когато чакате продължително на едно място

Това доколко изключването на двигателя помага за по-ефективен разход на гориво е тема на множество спорове. Но е препоръчително да гасите двигателя, когато стоите повече от 2-3 минути на едно място. Грешка, която правят повечето шофьори е да оставят колата да работи, за да слушат радио или да си заредят телефона. Но замислете се, нужно ли е да зареждате iPhone с 2,0-литров турбодизел?

Използвайте климатик при по-високи скорости

Интересен факт, според Top Gear, е, че когато включите климатика при по-ниските скорости, колата използва повече гориво, от колкото когато се движи по-бързо. Така, че опитай да шофирате на отворен прозорец, когато сте в града. Но когато карате по магистралата, затворете всички прозорци и пуснете климатика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст