Cisco ще съкрати 7% от глобалната си работна сила

Технологии

Компанията стартира фонд на стойност 1 млрд. долара, за да направи инвестиции в стартиращи компании в областта на изкуствения интелект

 

Cisco Systems съобщи, че съкращава 7% от глобалната си работна сила, тъй като се фокусира върху области с висок растеж, съобщава CNN.

Базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания смята, че ще признае разходи преди данъци в размер до 1 млрд. долара във връзка с плана, като 700-800 млн. долара от тези разходи ще бъдат признати през първото тримесечие.

Масовите съкращения са в допълнение към друг кръг от съкращения, които Cisco направи по-рано тази година: През февруари Cisco заяви, че ще съкрати 5% от глобалната си работна сила, или над 4000 работни места, като същевременно намали годишната си цел за приходите.

Въпреки това акциите на компанията се повишиха с 5% в продължителната търговия, след като в сряда тя прогнозира по-добри от очакваните приходи за първото тримесечие.

Компанията очаква приходи за първото тримесечие в диапазона между 13,65 млрд. и 13,85 млрд. долара, докато анализаторите очакват средно 13,71 млрд. долара, според данни на LSEG.

Компанията се бори със слабото търсене и ограниченията по веригата на доставки в основния си бизнес.

Това я подтикна да диверсифицира дейността си с действия като изкупуването на фирмата за киберсигурност Splunk за 28 млрд. долара, което приключи през март. Очаква се придобиването да намали зависимостта на компанията от еднократните продажби на оборудване, като засили абонаментния ѝ бизнес.

„Докато се стремим да надграждаме резултатите си, оставаме фокусирани върху растежа и последователното изпълнение, тъй като инвестираме, за да печелим в областта на изкуствения интелект, облачните услуги и киберсигурността, като същевременно поддържаме възвръщаемостта на капитала“, заяви в изявление финансовият директор Скот Херън.

През юни компанията стартира фонд на стойност 1 млрд. долара, за да направи инвестиции в стартиращи компании в областта на изкуствения интелект, като Cohere, Mistral AI и Scale AI. По това време Cisco заяви, че през последните няколко години е направила 20 придобивания и инвестиции, фокусирани върху ИИ. 

 

Cisco отчете приходи от 13,64 млрд. долара за четвъртото тримесечие, приключило на 27 юли, в сравнение с прогнозата за 13,54 млрд. долара.

Коригираната ѝ печалба на акция е 87 цента, в сравнение с прогнозата за 85 цента.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст