1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Bugatti продава на търг последната си изцяло задвижвана с газ кола (СНИМКИ)

Технологии

Очакваната цена достига няколко милиона долара

Bugatti ще продаде последния си суперавтомобил, задвижван изцяло с газ, на търг в Париж на 1 февруари 2023 г. Единственият по рода си модел се очаква да бъде продаден за милиони долари, казва BBC.

Очакванията са стойността, която колата ще достигне на търга, да бъде между 6 и 8 милиона долара. Уникалността на колата обаче затруднява преценката на нейната стойност, тъй като буквално никога преди не е имало такава за продажба.

В началото Bugatti  изобщо не планират да продават автомобила, но в последствие променят решението си.

Bugatti Chiron Profilée се разработва от края на 2020 г. като една от няколкото версии на Chiron, основният модел на Bugatti. Компанията винаги е казвала, че планира да създаде само 500 коли от тази серия. В тези 500 са включени няколко варианта, като Chiron Sport, Chiron Pur Sport и Chiron Super Sport, всеки с различна степен на максимална скорост, ускорение и агресия при влизане в завой. (Bugatti също направи няколко други модела, като Mistral и Divo, които споделят някои характеристики с Chiron, но се считат за отделни модели.)

Докато Chiron, със своя 16-цилиндров двигател с турбокомпресор, способен да произведе почти 1600 конски сили, предлага невероятна производителност, Pur Sport осигурява по-агресивно управление и окачване и дори по-бързо ускорение. Но някои клиенти се интересуват от нещо, което е комбинация от двете, предлагайки представянето на Pur Sport, но с по-мек стил.

Така инженерите и дизайнерите на Bugatti започват работа по нов вариант на Chiron с характеристиките на Pur Sport, но с по-елегантен, плавен дизайн и създават Profilée.

Profilée има по-голяма решетка и по-широки предни въздухозаборници от базовия Chiron, за да поема повече въздух за охлаждане на големия двигател. Трансмисията също е преработена, за да осигури по-бързо ускорение и двигателят да може да работи на по-високи скорости.

Profilée е най-бързо ускоряващият модел Chriron, според Bugatti. Той е в състояние да ускори от нула до 100 километра в час само за 2,3 секунди и да ускори до 200 км/ч за 5,5 секунди. Той има и по-висока максимална скорост от Pur Sport, но все пак не толкова висока, колкото някои други модели на Bugatti, които могат, поне на теория, да достигнат 300 мили в час. Името Profilée идва от тип елегантен капковиден дизайн на корпуса, използван при някои известни автомобили Bugatti от 30-те години на миналия век.

Новата версия идва в момент, когато мениджърите на компанията осъзнават, че всичките 500 модела Chiron вече са били поръчани, преди Profilée да може да бъде предложен на клиентите.

Въпреки това, те решават да доведат до завършване тази единствена кола, върху която са работили инженерите на развойния модел. Колата е сертифицирана за законно движение по европейските пътища и сега ще бъде продадена.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии