1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Катедралата „Св. Александър Невски“ е ТОП световна дестинация в Google Street View

Технологии
 

България е в Топ 50 на най-посещаваните страни в Google Street View

В далечната 2007 г. Google прави революция със създаването на Google Street View, като първите кадри, публикувани на платформата за виртуални изображения, са от Сан Франциско, Ню Йорк, Лас Вегас, Маями и Денвър.

Оттогава автомобилите на Street View, оборудвани със специални камери за панорамна фотография, са заснели и споделили повече от 220 милиарда изображения в Street View и са пропътували над 10 милиона мили, равняващи се на над 400 обиколки на земното кълбо.

Снимка: Grayling

Улиците обаче не изчерпват възможностите на платформата – създават се снимки и от културни забележителности, вътрешността на сгради с културно-историческа значимост, космически кадри, и дори и такива от океанските дълбини.

На 15-ия рожден ден на услугата Street View Google споделя данни за най-посещаваните и най-атрактивни локации по света, които потребителите са търсили през изминалата година, сред които се нареждат и български забележителности и туристически дестинации.

Снимка: Grayling

България е класирана на 46-то място сред най-посещаваните страни в Google Street View през 2021 г., точно между Шри Ланка и Южна Корея. Класацията се оглавява от Индонезия, САЩ и Япония, следвани от Мексико и Бразилия на съответно 4-то и 5-то място.

Снимка: Grayling

Последните позиции в Топ 100 се заемат от Узбекистан (98), Лаоската народнодемократична република, като една от най-желаните дестинации за почивка от българите – Малдивите – се нарежда на 100-то място.

Снимка: Grayling
А ето и топ 10 на най-често посещаваните и разглеждани в Street View градове в света за последната година:

1. Джакарта, Индонезия
2. Токио, Япония
3. Мексико Сити, Мексико
4. Сао Пауло, Бразилия
5. Буенос Айрес, Аржентина
6. Ню Йорк, САЩ
7. Истанбул, Турция
8. Тайпе, Тайван
9. Париж, Франция
10. Осака, Япония

Снимка: Grayling
Световни забележителности

Що се отнася до най-посещаваните световни забележителности в Street View за периода април 2021 – април 2022 г., България присъства в Топ 500, като катедралата „Св. Александър Невски“ в столицата се нарежда на 439-то място.

Класацията за изминалата година се оглавява от най-високата сграда в света, Бурж Халифа в Обединените арабски емирства (1-во), емблематичната Айфелова кула в Париж (2-ро) и специална колекция от снимки на Тадж Махал в Индия (3-та).

Традиционно посещавани места по света се класират по-ниско от катедралата Св. Александър Невски, напр. Мавзолеят на Ленин на Червения площад (445 място), Уестминстърското абатство (460-то място), Дворецът Долмабахче (461 място) или дворецът-музей Забраненият град в Пекин (496 място).

Снимка: Grayling
Ето първите десет сред най-посещаваните забележителности по света:

1. Бурж Халифа – Обединени арабски емирства
2. Айфеловата кула – Франция
3. Тадж Махал – Индия
4. Статуята на свободата – САЩ
5. Статуята на Христос Спасител – Бразилия
6. Лабиринтът в Риолит – САЩ
7. Некрополът в Гиза – Египет
8. Белият дом – САЩ
9. Колизеумът – Италия
10. Националния паметник в Джакарта – Индонезия

Снимка: Grayling
Кои са най-посещаваните забележителности в България през Google Street View?

Ето първите 10 за изминалата година:

1. Храм-паметникът "Св. Александър Невски" в София
2. Църквата "Света София"
3. Троянският манастир
4. Рилският манастир
5. Екшън Аквапаркът в Созопол
6. Църквата "Света Неделя" в София
7. Нос Калиакра
8. Централна автогара - София
9. Църквата "Света Троица"в Банско
10. Църквата "Успение на Св. Богородица" в Самоков 

Най-посещаваните музей в Street View:

През последната година интересът към музеите също е нараснал. И докато някои от най-популярните по света, като Лувъра във Франция, замъка Осака в Япония и Къщата на Ане Франк в Холандия, заемат очакваните водещи позиции в съответните държави, в Португалия най-популярен сред разглежданите в Street View се оказва CR7 - музеят на Кристиано Роналдо в родното място на футболната легенда Фуншал, Мадейра.

В България челното място заема Боянската църква-музей. А това е класацията на 10-те най-често разглеждани музеи в България:
1. Боянската църква в София
2. Музеят на илюзиите в София
3. Националният природонаучен музей в София
4. Мини България Парк във Велико Търново
5. Музеят на солта в Поморие
6. Музеят "Къкринско Ханче" в Къкрина, Община Ловеч
7. Музейко в София
8. Църквата-музей "Христос Пантократор" в Несебър
9. Музеят на розата в Казанлък

10. Етнографският музей на открито "Етър“ в Габрово

Историята на Google Street View в България

Функцията Street View на Google Maps стартира в България през 2013 г. и впоследствие биват добавени многобройни нови местоположения и забележителности, за да се гарантира възможно най-доброто потребителско изживяване. Добавени са опции като например да посещаваме места, недостъпни за автомобили, като пешеходни зони или планински върхове, докато седим удобно у дома.

Първата актуализация на Street View е през 2018 г. и оттогава автомобилите на Google Street View посещават България почти всяка година, за да отразяват развитието на градската инфраструктура и извънградските пътища и обекти.

Честит рожден ден, Google Street View!

За да отбележи честването на своята 15-годишнина, Google Street View добави четири нови колекции, които можете да разгледате при следващото си Street View пътешествие:

  • Пирамидите на Меро в Судан: Благодарение на нови панорамни изображения, можете да разгледате древните пирамиди, в които се помещават гробници на кралете и кралиците на Мероитското кралство.
  • Миланската катедрала: Дуомо е най-голямата в Италия и третата по големина катедрала в Европа, предоставяща и възможността да се насладите на една от най-красивите гледки към Милано! Сега всеки може да погледне зад кулисите на това архитектурно и културно богатство, благодарение на изображенията, осигурени с подкрепата на Google Arts & Culture и Миланската катедрала.
  • Дом на инвалидите в Париж: Преди появата на Айфеловата кула златният купол на Домът на инвалидите е бил най-високата точка в Париж. Новите изображения на историческите сгради в т.нар. Дом на Инвалидите ви позволяват да разгледате музеите и паметниците и да научите повече за военната история на Франция чрез виртуална обиколка.
  • Sydney Ferries in Australia: Емблематичните фериботи в Сидни ще бъдат дигитално увековечени, благодарение на сътрудничеството между Google и Агенцията по транспорта на австралийския щат Нови Южен Уелс. Тази колекция от панорамни ще бъде достъпна за разглеждане в Street View по-късно тази година, за да могат хората по целия свят да направят виртуална обиколка на ферибот в Сидни и да се отправят на пътешествие по зашеметяващото крайбрежие на града.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии