4 млн. потребители на Telegram използват опасен чатбот – изображенията се използват и за изнудване

Експертите са притеснени за „дълбоко фалшивото“ съдържание

 

В платформи като Telegram потребителите могат да създават явни снимки на реални хора с няколко кликвания. Това „дълбоко фалшиво“ съдържание поражда опасения за потенциалните последствия, особено за млади момичета и жени.

Според доклад на списание Wired в Telegram са открити десетки чатботове, които позволяват създаването на такива изображения, и се изчислява, че около 4 милиона потребители използват тези ботове на месец. Някои от тези ботове могат да премахват дрехи от потребителски снимки, докато други генерират изображения на хора в компрометиращи ситуации, пише сръбското издание Kurir.

Експертът по технологията deepfake, Хенри Айдер, изрази загриженост относно увеличаването на броя на потребителите, които активно участват в създаването на това съдържание. Той каза, че ситуацията е „много тревожна“, тъй като тези технологии са достъпни в интернет и лесно достъпни чрез популярни приложения като Telegram.

Въпреки че много известни личности, като Тейлър Суифт и Джена Ортега, вече са станали жертви на подобно дълбоко фалшиво съдържание, обезпокоително е, че младите момичета все по-често стават мишена на тези злоупотреби. В някои случаи такива изображения са използвани в случаи на изнудване („sextortion“), което допълнително изостря проблема.

 

Напредъкът в технологиите за изкуствен интелект позволи на тези дълбоко фалшиви сайтове да се размножават, но властите започнаха да ги репресират. Например през август офисът на прокурора в Сан Франциско заведе дело срещу повече от дузина уебсайтове, които предлагат тези услуги. Въпреки тези усилия изглежда, че борбата с това явление тепърва започва.

Когато Wired се свърза с Telegram относно съдържание, свързано с chatbot, компанията не отговори, но ботовете и свързаните с тях канали бързо изчезнаха. Създателите обаче обявиха завръщането им.

Елена Михале, директор на организацията #NotYourPorn, подчертава колко трудно е да се наблюдават и контролират тези приложения в Telegram. Тя посочва, че тежестта на наблюдението на тези дейности в крайна сметка е на отделните лица, докато отговорността трябва да бъде върху компаниите за проактивно предотвратяване на този вид злоупотреба.

Въпреки че създаването и разпространението на изрично съдържание без съгласие е забранено в много страни, експертите казват, че правилата на Telegram за този тип съдържание са неясни. Освен това обвиненията срещу главния изпълнителен директор на Telegram, Павел Дуров, сочат проблемни практики при управлението на платформата, въпреки че той твърди, че компанията си сътрудничи с властите, когато е необходимо.

Експертите смятат, че Telegram носи отговорност за разрешаването на подобни дейности, тъй като платформата предоставя инструменти, които позволяват намирането, споделянето и създаването на това явно съдържание.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст