Живот в коли и мотели - какво е да работиш в Disneyland

Свят

Ще се изненадате колко получават служителите в най-известния увеселителен парк

 

Синтия „Син“ Каранса старателно търси сенчесто място за паркиране в колата, която нарича свой дом. BBC разказва нейната история. 

Нощният пазач в Disneyland трябва да спи през деня - трудност за всеки, камо ли когато живееш в колата си с две кучета. Каранса казва, че получава 20,65 долара на час в парка, но през миналото лято не е могла да си позволи наем в този град в Южна Калифорния, където средният апартамент може да струва повече от 2000 долара на месец. 

Каранса се просълзи, докато разказваше за трудностите през онова лято, включително за това, че се е промъквала за душ в отдела за костюми на Дисниленд. Сега тя дели малък апартамент с приятеля си, който също работи в парка, но все още изкарва едва колкото да свърже двата края. 

„Това не е нещо, което някой трябва да преживее, работейки на пълен работен ден за компания като Disney“, казва тя пред BBC. 

Каранса, както и други работещи в парка, разказват за финансовите трудности, които се срещат при работата в това, което се смята за „най-щастливото място на Земята“. Около 10 000 синдикални работници в Disneyland - първият от 12-те парка, създадени по целия свят - заплашват да стачкуват заради заплатите и това, което според тях са репресивни антисиндикални практики. 

Стотици работници протестираха пред парка тази седмица, с множество знаци и значки, изобразяващи облечения в ръкавица юмрук на Мики Маус в знак на несъгласие.

„Мики би искал справедливо заплащане“, скандираха работниците пред Дисниленд в близост до вратите на парка.

Tе ще гласуват дали да разрешат стачка, дни преди да бъдат подновени преговорите за синдикален договор с работниците.
Гласуването за разрешаване на стачка не означава, че стачката е неизбежна, но може да подготви работниците за бързи действия, ако преговорите се провалят. Разрешението също така дава възможност на профсъюзите да окажат натиск по време на преговорите през следващата седмица.

Представители на профсъюза твърдят, че всеки десети член на екипа на Дисниленд е бил бездомник, докато е работил в парка. Проучване сред служителите показва, че 73 % от тях казват, че не печелят достатъчно, за да покриват основните си разходи всеки месец, а около една трета са заявили, че са изпитали жилищна несигурност през последната година.

 

Слотър получава 19,90 долара на час благодарение на минималната работна заплата, приета от гласоподавателите в града през 2018 г. Disney безуспешно се бори с увеличението на заплатите, но работниците казват, че то все още не е достатъчно, за да оцелеят в Южна Калифорния.

Калкулатор за издръжката на живота, съставен от Масачузетския технологичен институт или MIT, казва, че самотен човек без деца ще трябва да получава 30,48 долара на час, за да си позволи да живее близо до Disneyland в окръг Ориндж.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст