Затварят петролни полети в Либия. Защо?

Петролната блокада става популярна в страната след свалянето на Кадафи през 2011 г.

 

От началото на седмицата няколко важни петролни полета в Либия не работят и износът на петрол от страната постепенно намалява. Това води до ръст, макар и умерен, на цените на черното злато на световните борси. Ройтерс обяснява какви са причините за петролната криза в страната, съобщава БТА.

Каква е причината?

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г., основен приоритет за различните политически фракции и въоръжени групи в Либия стана контролът върху приходите от петрол. През годините различни местни и национални организации редовно използваха прекъсвания на производството като средство за натиск с цел да увеличат своя дял от ресурсите или да получат политически отстъпки.

В момента Либия е разделена на две части - източна и западна, всяка със собствено правителство, като неуспешният мирен процес след гражданската война от 2011 г. доведе до продължаващо напрежение. През 2020 г. е постигнато примирие след неуспешен опит на източното правителство да завладее Триполи, което помага за създаването на правителство на националното единство, но обединение така и не се осъществи. В момента основният конфликт е свързан с контрола върху централната банка, като правителствата в Триполи и Бенгази са в противоречие относно управлението ѝ.

Кой блокира либийските петролни полета?

Снимка: iStock

През по-голямата част от мандата на Кабир начело на банката, източните фракции опитват да го свалят. Но сега точно те застават зад него и настояват той да остане на поста си. БТА съобщава, че миналата седмица председателят на парламента, който е базиран в Бенгази, заявява, че петролът ще спре да тече, ако Кабир бъде сменен.

 

От неделя петролните полета на страната, разположени основно в източната й част, станаха обект на постепенна окупация от страна на протестиращи групи. Малко след това парламентът обяви, че Либия не може да произвежда или изнася петрол заради започналите протести.

Какви са исканията?

Източните фракции имат едно единствено искане - Кабир да бъде върнат на поста си. Зад това се крие продължаващата битка за приходите от износа на енергоносители.

Може ли да се стигне до сделка?

Засега никой не изглежда склонен да отстъпи. Източните фракции смятат, че като орежат фондовете за централното правителство и поставят под въпрос легитимността на централната банка, Триполи ще бъде принуден да отстъпи.

Централната банка е единственият законен център, който работи с приходите от петрол и плаща заплатите на държавните служители в цялата страна. Ако тези й функции бъдат поставени под въпрос, либийците ще усетят трудности.

 

Колко дълго може да продължи блокадата?

Петролната блокада е добре позната тактика на хаотичната политическа сцена в Либия след свалянето на Кадафи през 2011 г. Най-дълго продължи блокадата на кладенците, организирана от Хафтар през 2020 г. - цели осем месеца, и до спирането й се стигна, едва след като неговият опит да овладее Триполи пропадна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст