1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо пицата е толкова вкусна?

Защо пицата е толкова вкусна?

В САЩ всяка секунда се изяждат 350 парчета

 

Пицата е една от най-популярните храни в света. В САЩ всяка секунда се изяждат 350 парчета, докато 40% от американците ядат пица поне веднъж седмично.

Има причина пицата да е толкова популярна. Хората са привлечени от храни, които са мазни, сладки и богати. Пицата има всички тези компоненти. Сиренето е мазно, месните гарнитури обикновено са богати, а сосът е сладък, съобщават от The Conversation.

Топингите за пица също са пълни със съединение, наречено глутамат, което може да се намери в доматите, сиренето, пепероните и колбасите. Когато глутаматът попадне в езика ни, той казва на мозъка ни да се вълнува – и да жадува повече от него. Това съединение всъщност кара устата ни да се пълни със слюнка в очакване на следващата хапка.

 

След това има комбинации от съставки. Сиренето и доматеният сос са като перфектен брак. Сами по себе си вкусът им е доста добър. Но според кулинарните учени те съдържат ароматни съединения, които имат още по-добър вкус, когато се консумират заедно.

Друго качество на пицата, което я прави толкова вкусна: съставките й стават кафяви, докато се пекат във фурната. Храните стават кафяви и хрупкави, когато ги готвим, поради две химични реакции.

Първото се нарича карамелизиране, което се случва, когато захарите в храната станат кафяви. Повечето храни съдържат поне малко захар, но между 230 и 320 градуса техните захари започват да стават кафяви. Карамелът се прави от няколко хиляди съединения, което го прави един от най-сложните хранителни продукти. В пицата съставки като лук и домати се карамелизират по време на печенето, което ги прави богати, сладки и ароматни. Тази кафява и хрупкава коричка също е резултат от карамелизирането на тестото.

Докато месото и сиренето на пицата ви също стават кафяви, това се дължи на различен процес, наречен „реакция на Майар“, който е кръстен на френския химик Луи-Камил Майар.

Реакцията на Майар възниква, когато аминокиселините в храни с високо съдържание на протеини като сирене и пеперони реагират със захарите в тези храни при нагряване. Пеперони, които стават хрупкави с извити краища, и сирене, което покафенява и има мехурчета, са примери за тази реакция в действие.

С хляб, сирене и доматен сос като основа, пицата може да изглежда като проста храна, но всъщност не е. И сега, следващия път, когато се каните да хапнете парче пица, ще можете да оцените всички елементи на пицата, които вълнуват мозъците ни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии