Заради свръхтуризма: Как ще се промени пътуването през 2025?

Очакват ни по-високи такси и повече регулации

 

Днес отбелязваме световния ден на туризма. Денят има за цел да повиши информираността за значението на туризма и неговия принос към глобалното развитие и устойчиво бъдеще. Това лято бе наситено с изключително много протести в едни от най-популярните туристически дестинации в Европа. Това означава ли, че пътуването през 2025 г. ще се промени изцяло?

Свръхтуризъм 

Тази година посланието на любителите на туризма бе: Пътуването се завръща, а местните скандираха: "Вървет си вкъщи". Докато европейският туризъм достигна нови висоти през 2024 г., не всички са доволни от това. През април десетки хиляди хора се събраха на Канарските острови, за да протестират срещу отрицателните въздействия на масовия туризъм, а отделни митинги срещу туризма се проведоха в цяла Европа.

Местни пръскаха туристи с водни пистолети в Барселона. В Майорка, жителите протестираха на плажовете като се бяха наредили на плажни кърпи, за да покажат как се чувстват, когато плажовете им са пренаселени от туристи. Пътуващите са подложени на множество нови разпоредби, включително правила за това къде могат и къде не могат да си правят селфита , такси за посещение на градове , глоби за туризъм с джапанки и дори кметове на популярни ваканционни дестинации, които молят пътниците да стоят настрана.

 

Протестите в зимните дестинации

С наближаването на своя край на пиковия летен туристически сезон е ясно, че проблемът не е приключил. Миналия месец в Рованиеми, столицата на Лапландия в Северна Финландия, туристически протест се опита да привлече вниманието към въздействието, което масовият туризъм оказва и върху зимните дестинации .

Освен ако нещо съществено не се промени, повторението на проблемите от това лято вероятно ще продължи и през следващата година. Само испанският туризъм се очаква да нарасне с 5% през 2025 г. , като се очакват повече от 90 милиона посещения от задгранични туристи, докато Франция изглежда ще остане най-посещаваната страна в света през 2025 г.

Дестинациите ще трябва да променят подхода си

Снимка: iStock

Джеръми Сампсън, главен изпълнителен директор на The Travel Fondation, организация с нестопанска цел, посветена на гарантирането, че туризмът има положително въздействие върху дестинациите. Тя работи от 2003 г., за да премести индустрията към по-балансиран модел, който е от полза както за местните жители, така и за околната среда.

 

„Това не е първият път, когато възниква свръхтуризъм“, казва той пред BBC. „Точно преди Covid през 2019 г. проблемът започваше да нараства. Общностите започваха да се разочароват от туризма и дестинациите бяха изгубили контрол.“

Той обаче не вярва, че свръхтуризмът е истинският проблем. Вместо това трябва да се заемем с основната причина, която е лошо, небалансирано планиране. Туризмът е сложен за регулиране и трябва да бъде съгласувана екосистема от хора. 

Снимка: Getty Images

Наистина, това е нещо, върху което работят много градове и държави. Барселона актуализира слогана на своята туристическа кампания от „Посетете Барселона“ на „Това е Барселона“ в опит да смекчи призива за посещение. Visit Norway изтегли предложена кампания , която популяризира страната като дестинация за дейности на открито, за да отговори на въпроси, свързани с управлението на туризма в уязвими среди.

Други места се стремят да управляват по-добре туристите, които пристигат, надявайки се да намерят взаимна печалба за пътниците, местните жители и дестинациите. Копенхаген обяви, че пилотният градски проект CopenPay , който предлага безплатен достъп до културни центрове и музеи на пътници, които показват устойчиво поведение, ще бъде удължен през 2025 г.  

 

Пътуващите трябва да очакват цените да се покачат

Снимка: Getty Images

Друг начин, по който градовете и държавите регулират числата, е чрез туристически данъци и пътниците ще виждат все повече и повече от това, ако пилотните проекти от това лято са нещо, което трябва да се вземе предвид. Туристическият данък във Венеция , който беше изпробван тази година, изискващ еднодневните екскурзии да се регистрират и да платят 5 евро за влизане, ще бъде въведен във втора пробна фаза през следващата година, потенциално с по-високи такси и по-голяма продължителност.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст