Заради климата: Производството на зехтин в Гърция намалява със 100 хиляди тона

Според оценки на ЕК производството на зехтин в Южна Европа в периода 2022-2023 г. ще намалее с 40 %

Тази година Гърция вероятно ще добие около 200 000 тона зехтин на фона на миналогодишната богата реколта от над 300 000 тона, заяви Йоанис Камбурис, производител в района на Коринтия, Североизточен Пелопонес, цитиран от независимото издание Olive Oil Times, съобщава БТА. Причини за спада са топлото време, ниските нива на плодородие и появата на винени мушици.

„Има голям проблем както с плододаването (на маслиновите дървета), така и при лозята“, заяви заместник-управителят на префектура Коринтия Статис Анастасопулос миналия месец и поясни, че проблемът е резултат от климатичните промени. 

Йоанис Камбурис подплати виждането на Анастасопулос, като допълни, че „в Пелопонес реколтата от маслини ще закъснее поради преобладаващите неблагоприятни метеорологични условия“.

„Някои производствени територии имат проблеми с плодовата мушица, докато други страдат от липса на плод“, каза той и добави, че „този сезон Гърция вероятно ще добие около 200 000 тона зехтин“. 

Плодовите мушици представляват значителна заплаха и в района на Лакония, Южен Пелопонес, сподели и Йоанис Ралис от местната дирекция за аграрна икономика. Той подчерта, че маслиновите дървета „имат късен цъфтеж и плододаване тази година“.

Междувременно на остров Крит експерти предупреждават за една от най-лошите реколти в историята на острова. 

Снимка: iStock

„Откакто съм жив, не помня по-лоша година от тази, поне във Вианос (община близо до Ираклио) и в по-широкия крайбрежен фронт“, заяви Манолис Геласакис, пенсиониран агроном, който в продължение на много години е ръководил операциите за ограничаване на мушиците по маслините на остров Крит. С рязкото покачване на температурите „първите цветове на дърветата изгоряха и паднаха“, разказа той и след като поясни, че същите дървета цъфтят наново, допълни, че догодина в района няма да има маслини. Поради това Геласкакис съветва хората да съхраняват от тазгодишния зехтин и за 2024 г. 

Снимка: Pexels

Председателят на асоциацията на производители на маслини в Ираклио Вангелис Протогеракис заяви, че проблеми с маслините има из цял Крит и изрази загриженост относно възможни финансови загуби.

Производители на остров Лесбос и в Североизточна Гърция също споделят, че реколтата не върви добре и е опасно застрашена. 

Според оценки на Европейската комисия производството на зехтин в Южна Европа в периода 2022-2023 г. ще намалее с 40 % в сравнение с 2021-2022 г. поради сушата и други проблеми, свързани с изменението на климата, пише libre.gr, като се очаква производството да спадне до 1,391 млн. тона при 2,272 млн. тона миналата година.

Снимка: Pexels

По данни на Комисията в средата на юли средните цени на производителите на зехтин екстра върджин в ЕС са били около 6 евро за килограм, поясняват от agrotypos.gr.

В Гърция производствените цени на зехтин екстра върджин са достигнали 7,2 евро за килограм с постоянна тенденция към нарастване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст