1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

За първи път доставиха ядрено гориво за единствената в света плаваща АЕЦ

Свят

Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, достави ядрено гориво за първи  реактор на единствената в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ в град Певек, съобщиха от компанията. За достигане на най-северния град в Русия бе използван маршрут по Северния морски път. 

Планира се смяната на отработеното ядрено гориво със свежо да стане до края на годината. Производител на горивото за всички руски атомни ледоразбивачи е Машиностроителният завод в град Електростал, Московска област.

Плаващата атомна централа има два реактора тип КЛТ-40С, като смяната на горивото се прави на няколко години, за разлика от това на стандартните наземни АЕЦ с голяма мощност. При тях има частична смяна на гориво на всеки 12-18 месеца. При плаващата АЕЦ се вади цялата активна зона на реактора и се прави пълно зареждане със свежо ядрено гориво. 

Активните зони на реакторите КЛТ-40С на плаващия енергоблок „Академик Ломоносов“ имат редица преимущества в сравнение с референтните – за пръв път e използвана касетна активна зона, което позволява да се увеличи енергийният ресурс на горивото до 3-3,5 години между презарежданията.

Русия използва опита от експлоатацията на плаващата АЕЦ в проектите за реакторите за атомните ледоразбивачи от най-новата серия 22220. В момента на вода по Северния морски път са спуснати три атомни кораба.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии