1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Westinghouse ще построи първата АЕЦ в Полша

Свят

Страната ще избере до края на годината технологиите, по които ще бъде построена централата

Американската корпорация Westinghouse вероятно ще построи първата атомна електроцентрала в Полша, заяви днес полският вицепремиер и министър на държавните активи Яцек Сасин, предаде Ройтерс.

"Все още не е прието решение, но има много индикации, че американската компания ще бъде стратегически партньор на правителството при изграждането на атомната електроцентрала", заяви Сасин пред журналисти във Варшава.

"В близко бъдеще може да представим друг проект, който ще се реализира паралелно с този на правителството. Това ще бъде бизнес проект, изпълнен съвместно с партньори от Южна Корея", уточни полският вицепремиер, който припомни, че в Полша се планира изграждането на 2 атомни централи.

"Съгласно полската ядрена енергийна програма, страната ни ще избере до края на годината технологиите, по които ще бъде построена първата атомна електроцентрала в Полша. Искаме да спазим този срок, така че началото на строителството през 2026 г. да е реалистично. Това означава, че първият реактор ще може да заработи още през 2033 г. Полската ядрена програма предвижда изграждането на 6 реактора, които да бъдат пускани последователно на всеки две години", заяви от своя страна полският министър за климата Анна Москва.

В края на миналата седмица министър Анна Москва и вицепремиерът Яцек Сасин разговаряха в САЩ с американския министър на енергетиката Дженифър Гранхолм.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии