В света има само един магазин за сладолед със звезда Мишлен (СНИМКИ)

Свят

Заведението разполага с две секции – магазин за сладолед за вкъщи и изискан ресторант на втория етаж

 

Тайван се утвърждава като глобална дестинация за изискани ресторанти, а последният справочник на Мишлен за острова потвърждава този статус. В изданието за 2024 г. десет нови заведения получиха звезди, с което общият им брой достигна 49. Но сред тях едно място изпъква ярко – Minimal, единственият магазин за сладолед в света, удостоен със звезда Мишлен.

Minimal: Културен и кулинарен феномен в Тайчунг

CNN разказва, че магазина е разположен в град Тайчунг. Minimal впечатлява още с външния си вид. Неговата минималистична сива фасада, напомняща скандинавски архитектурен стил, скрива уникално кулинарно преживяване.

Заведението разполага с две секции – магазин за сладолед за вкъщи и изискан ресторант на втория етаж, който предлага дегустационно меню от седем степени. Michelin описва Minimal като ресторант, който „умело наслоява вкусове и текстури чрез температурни вариации и креативни комбинации, използвайки уникални местни съставки“.

 

От детска мания до световно признание

Арвин Уан, основателят на Minimal, е обсебен от леда още от дете. Вдъхновен от детския спомен за хладилник с ледогенератор, Уан започва да експериментира с лед в ранна възраст.

Трудностите в живота му, включително загубата на майка му, го мотивират да се посвети на нещо, което му носи радост. След период на работа в ресторанти, Уан решава да се върне към истинската си страст – леда.

 

Раждането на Minimal

Minimal отваря врати през 2021 г. Името на магазина отразява философията на Уан – минималистичен дизайн и фокус върху съставките. На приземния етаж се предлагат причудливи вкусове като biluochun чай със захарна тръстика или борови иглички с масло от семена на камелия.

На втория етаж дегустационното меню въвежда клиентите в света на различните температури. Всяко ястие е кръстено на температурата, при която се сервира – от полуразтопените 0°C Loquat/Pear до ледената магия на -196°C Ягода/Розела/Сметана.

Технически предизвикателства и уникален подход

Създаването на тези уникални ястия изисква детайлно планиране. Уан споделя:

„Повечето хора не осъзнават колко различни могат да бъдат температурите под нулата. Надявам се да покажа тези разлики чрез сладоледа.“

Например, близалката на -40°C има специална текстура, която се топи по-бавно и се разпада като захарен памук в устата.

Minimal е повече от магазин за сладолед – той е културно и кулинарно изживяване, което преобръща представите за десертите. 

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст