1 USD
1.88677 BGN
Петрол
83.9 $/барел
Bitcoin
$16,856.0

Първият космически турист ще обиколи Луната със Starship на Илон Мъск

82-годишният Денис ще пътува със съпругата си и приятели

Първият космически турист в света иска отново да пътува в космоса. Този път той се е записал за обиколка около Луната на борда на кораба Starship на Илон Мъск, пише Euronews.

За Денис Тито, на 82 години, това е шанс да изживее отново радостта от пътуването си до Международната космическа станция.

Инженерът, станал финансов анализатор, беше първото частно лице, което плати за пътуване до космоса на мисията на Русия Союз ТМ-32 през 2001 г., когато прекара почти осем дни на борда на МКС.

Неговото едноседмично пътуване с полета на SpaceX ще го заведе до 200 км от Луната, без да каца на нейната повърхност. Той ще има компания- съпругата му Акико и още 10 души, готови да дадат големи пари за пътуването. Договорът е сключен за пътуване в рамките на 5 години от октомври тази година.

Снимка: Getty Images

Тито няма да каже колко плаща за обиколката около Луната, но неговото пътуване до МКС струваше 20 милиона долара (20,5 милиона евро). 

SpaceX не е посочила дата за изстрелването на Starship, но амбицията на Мъск е да транспортира хора и товари до Луната и Марс. Въпреки това най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla заяви, че има за цел да изпрати ракетата в орбита за първи път още следващия месец.

Няколко компании, включително SpaceX и Virgin Galactic на Ричард Брансън, се надяват да направят пътуването в космоса реалност, докато Blue Origin на Джеф Безос в момента предлага подорбитални развлечения на около 100 км над Земята.

Със 120 метра и 7,7 милиона кг тяга при излитане, това е най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога. НАСА вече е сключила договор за кораб Starship, с който да приземи своите астронавти на Луната през 2025 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии