Криза за жилища: Този град ограничава краткосрочните наеми

Свят

Броят на туристите се е увеличил от 7,4 млн. през 2012 г. до 15,6 млн. през миналата година

 

Като удар по платформи като Airbnb Барселона ще спре да издава нови лицензи и няма да подновява съществуващите, заяви кметът на на града Жауме Колбони, пише Business Insider. До 2029 г. няма да бъде разрешено да се използват жилища за краткосрочно настаняване на туристи.

Снимка: iStock

"Градът не може да допусне такъв голям брой жилища да се използват за туристическа дейност в момент на затруднен достъп до жилища и когато негативните последици от пренаселеността с туристи са очевидни", каза Колбони. 

Подобно на други испански градове, Барселона изисква имотите да имат туристически лиценз, преди да бъдат обявени за отдаване под наем. Понастоящем има около 10 000 къщи, регистрирани като туристически обекти. 

Това е поредната стъпка на испанските власти за облекчаване на жилищната криза и намаляване на разходите за наем. Според доклад на EY за недвижимите имоти наемите в Барселона са се увеличили с 36% между 2018 и 2022 г., а в испанската столица Мадрид - с 16%. 

Снимка: Хортензия Маркова

Барселона се превърна в гореща точка за краткосрочно отдаване под наем, тъй като в града се стичаха туристи: Броят на туристите се е увеличил от 7,4 млн. през 2012 г. до 15,6 млн. през миналата година. През годините правителствените служители са се сблъсквали с Airbnb и други подобни платформи, като са налагали глоби и различни видове регулации, които обаче са били много по-кратки от новия план за неподновяване на лицензите.

Снимка: Хортензия Маркова

През април 2023 г. испанското правителство прие исторически закон за жилищното настаняване, в който се предвиждаха тавани на увеличенията на наемите, ограничения на цените в специални зони и прекратяване на изненадващите изселвания. По-рано тази година правителството отмени и "златните визи" за граждани на държави извън ЕС, като заяви, че визовата програма увеличава натиска върху предлагането на жилища. 

Критиците обаче твърдят, че забраната в Барселона няма да допринесе за промяна на наемния климат. Политикът от опозицията Дами Калвет заяви, че не всички 10 000 жилища ще бъдат върнати на пазара. 

 

"Претенцията, че всички 10 000 ще имат жилищно предназначение, не е реалистична", каза той пред местните медии. Калвет заяви, че не всички жилища с лиценз действително се отдават под наем на туристи - много собственици запазват лиценза само за да добавят стойност на имота, в случай че искат да го продадат след време.

"Туристическите апартаменти представляват едва 0,77 % от жилищния фонд на Барселона", заяви пред медиите след обявяването на решението Енрике Алкантара, председател на Асоциацията на туристическите апартаменти в Барселона. "Всичко, което това ще направи, е да увеличи броя на незаконните туристически апартаменти под наем."

Снимка: Хортензия Маркова

Глобални ограничения за краткосрочните наеми 

Други градове по подобен начин се стремят да ограничат краткосрочното отдаване под наем, за да се справят с рязко покачващите се разходи за жилища, което се счита за "ефекта на Airbnb".

В Ървайн, Калифорния, забраната за краткосрочен престой през 2018 г. е довела до намаляване на цената на дългосрочните наеми с 3%, или средно със 114 долара на месец, според проучване, публикувано в Real Estate Economics. В края на миналата година Ню Йорк въведе подобен ход.

Градове като Ванкувър, Токио, Лондон, Амстердам и Париж са въвели ограничения на пазара на краткосрочни наеми.

Някои страни от Югоизточна Азия са забранили изцяло краткосрочните наеми.

В Сингапур е незаконно да се отдава под наем какъвто и да е жилищен имот за по-малко от три месеца, а Тайланд, подобно на Ървайн, забранява отдаването под наем за по-малко от тридесет дни.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст