Тези страни са наели на работа най-много украински бежанци

Повече от 1 милион украинци са избягали в Германия след войната, но там не е най-високият процент интеграция

 

Много страни от Европейския съюз (ЕС) се борят да интегрират украинските бежанци на вътрешния пазар на труда, съобщи Институтът за изследване на пазара на труда (IAB). Литва и Дания са страните, които са наели най-много бежанци от Украйна.

Германия имаше ниво на интеграция от 27% в началото на годината. Литва успя да отиде най-далеч с 57% и се нареди преди Дания и Полша със съответно 53 и 48%.

Назад в класацията са Финландия, Норвегия, Румъния и Испания с процент на интеграция на бежанците от Украйна под 20.

„Държавите, които изискват нискоквалифицирана работна ръка, имат по-високи нива на заетост“, казва Юлия Косякова от IAB. Такива работни места изискват по-малко езикови и други умения и се заемат по-бързо, съобщава БТА. В страни с висока безработица конкуренцията за отворени работни места е жестока, което затруднява интеграцията.

 

Германия възприе принципа „първо езикът“, като набляга на дългосрочен подход към интеграцията, който в краткосрочен план намалява заетостта на бежанците.

„Опитът на Германия с бежанците между 2013 г. и 2019 г. показва, че инвестирането в образование увеличава шансовете за заетост и устойчивостта на интеграцията в средносрочен и дългосрочен план“, каза Тереза ​​Кох, изследовател на IAB.

"Доброто владеене на английски сред населението също има положително влияние върху коефициента на заетостта, тъй като това ускорява интеграцията", каза изследователката от Германския институт за изследване на заетостта Ксения Гацкова.

По официални данни повече от един милион украинци, предимно жени и деца, са избягали в Германия след войната.

135 000 от тях са имали работа през април, а други 112 000 са посещавали интеграционен курс, който е предназначен предимно за изучаване на немски език.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст