Свръхтуризъм: Гърция планира 20 евро такса за туристите на най-популярните острови

Приходите от гръцкия туризъм през 2023 г. ще възлизат на около 20 млрд. евро

 

Гърция планира да наложи такса от 20 евро на посетителите на круизни кораби на островите Санторини и Миконос през пиковия летен сезон, за да предотврати прекомерния туризъм, заяви в министър-председателят Кириакос Мицотакис, цитиран от Reuters. 

Гърция разчита в голяма степен на туризма, който е основният двигател на икономиката на страната, която все още се възстановява от продължилата десетилетие криза, унищожила една четвърт от нейното производство.

Но някои от най-популярните дестинации, включително Санторини - идиличен остров с китни селца и девствени плажове с 20 000 постоянни жители, рискуват да бъдат разрушени от масовия туризъм. 

По време на пресконференция ден след като очерта основните си икономически политики за 2025 г., Мицотакис уточни, че прекомерният туризъм е проблем само в няколко дестинации.

„Гърция няма структурен проблем с прекомерния туризъм... Някои от нейните дестинации имат значителен проблем през определени седмици или месеци от годината, с който трябва да се справим“, каза той.

„Круизното корабоплаване натовари Санторини и Миконос и затова пристъпваме към интервенции“, добави той, обявявайки таксата. 

Приходите от гръцкия туризъм през 2023 г. възлизат на около 20 милиарда евро благодарение на близо 31 милиона пристигащи туристи. В Санторини протестиращите призоваха за ограничаване на туризма, както и в други популярни туристически дестинации в Европа, включително Венеция и Барселона. 

 

Част от приходите от данъка върху круизното корабоплаване ще бъдат върнати на местните общности, за да бъдат инвестирани в инфраструктура, каза Мицотакис. Правителството също така планира да регулира броя на круизните кораби, които пристигат едновременно в определени дестинации, а на островите трябва да бъдат наложени правила за опазване на околната среда и справяне с недостига на вода, каза той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст