Световните цени на храните достигат най-ниската си стойност за последните 2 години

Свят

Прогнозата е световното производство на зърнени култури тази година да бъде 2,819 млрд. тона

Индексът на световните цени на Агенцията на ООН по храните падна през юни до най-ниското си ниво от повече от две години, поради спада в цената на захарта, растителните масла, зърнените храни и млечните продукти, съобщава БТА, позовавайки се на Reuters.

Ценовият индекс на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, достигна средно 122,3 пункта през юни срещу ревизирани 124,0 за предходния месец, съобщи агенцията.

Отчитането за май първоначално беше дадено като 124,3.

Резултатът през юни е най-ниският от април 2021 г. и означава, че индексът вече е с 23,4 на сто под историческия връх, достигнат през март 2022 г. след началото на руската инвазия в Украйна.

В отделен доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури ФАО прогнозира световното производство на зърнени култури тази година да бъде 2,819 млрд. тона, леко над оценката от миналия месец и 1,1 на сто увеличение спрямо нивата от 2022 г.

ФАО заяви, че по-високата прогноза се дължи почти изцяло на по-добрите перспективи за световното производство на пшеница, като прогнозата е повишена с 0,9 на сто до 783,3 милиона тона. 

Индексът на цените на зърнените храни на ФАО е паднал с 2,1 на сто през юни спрямо предходния месец, като понижение е отчетено при цените на царевицата, ечемика, соргото, пшеницата и ориза.

Индексът на цените на растителните масла е отбелязал спад с 2,4 на сто на месечна база, достигайки най-ниското си ниво от ноември 2020 г., воден от по-ниските световни цени на палмовото и слънчогледовото олио, които компенсират по-високите котировки на соята и рапичното олио.

Индексът на цените на захарта е паднал с 3,2 на сто спрямо май, отбелязвайки първо намаление след четири последователни месечни повишения, предизвикани главно от доброто развитие на реколтата от захарна тръстика в Бразилия и слабото глобално търсене на внос.

Снимка: iStock (Архив)

При млечните продукти индексът на цените се е понижил с 0,8 на сто спрямо май, докато индексът на месото е почти непроменен. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст