1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Стачка отменя стотици полети, засегнати са и такива от България

Свят

Спрени са между 80-90 на сто от общо 1000 полета

Германската авиокомпания Lufthansa днес е отменила стотици свои полети заради стачка на наземния й персонал на пет големи германски летища, информират световните агенции, предава БТА. 

По призива на синдиката Verdi стачкуват служителите на авиокомпанията на летищата във Франкфурт, Мюнхен, Хамбург, Берлин и Дюселдорф. Предвидено е стачката, която започна в 4:00 часа сутринта местно време (5:00 ч. българско време) да продължи 27 часа, посочва Асошиейтед прес. 

Снимка: iStock

Сред отменените полети са между София и аерогарите във Франкфурт и Мюнхен. 

Спрени са между 80 и 90 на сто от общо около 1000 полета, които са били планирани по-рано от Lufthansa и от една от дъщерните й авиокомпании - Air Dolomiti. Засегнати са над 100 хил. пътници, отбелязва ДПА. 

Снимка: EPA

Lufthansa обяви по-рано, че самолетните билети за отменените полети ще могат да бъдат презаверени безплатно. Билетите за вътрешните полети в Германия на авиокомпанията може да бъдат заменени за ваучери, които да бъдат ползвани за пътуване с влак. 

Стачката не е засегнала дейността на друга дъщерна авиокомпания на Lufthansa - Eurowings, по данни на германския авиопревозвач, посочва АП. 

Стачката е в отговор на продължаващите преговори на профсъюза Verdi за заплатите на близо 25 хил. наземни служители.

Профсъюзът предупреди за "разширяване на стачната вълна" в Lufthansa, ако ръководството на авиокомпанията не подобри "съществено" своето предложение за увеличение на възнагражденията. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии