1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Срещу вандалски прояви: В Италия глобите достигат 60 хиляди евро

Свят

Могат да бъдат повдигнати и наказателни обвинения

Наскоро Италия прие законодателство, според което ще бъде глобяван всеки, който вандализира паметници или културни обекти, от 10 000 до 60 000 евро, съобщава Fodor's Travel.

Глобата ще бъде наложена и на хората, които повреждат сгради. Могат да бъдат повдигнати и наказателни обвинения.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Този ход идва след инцидента от месец март, при който кметът на Флоренция спря екоактивисти да боядисат със спрей историческото кметство, Палацо Векио. 700-годишната сграда е символ на града. Екоактивисти показаха недоволството си от политиките чрез нетрадиционни атаки в музеи, включително една срещу художествена галерия във Флоренция миналата година, когато се залепиха за стъклото на 540-годишната картина на Сандро Ботичели Primavera.

Националната галерия в Лондон също беше обект на вандалски акт, когато двама души хвърлиха супа върху картината на Ван Гог „Слънчогледи, след което залепиха ръцете си за стената.

Снимка: Reuters

Инцидентите на вандализъм и щети в Италия не се ограничават само до протестиращите. А лошото поведение на чужденците продължава да вбесява местните - от сърфирането по Канале Гранде във Венеция до пиенето и храненето във фонтан от 16-ти век в Рим и повреждането на Испанските стъпала с електронни скутери.

Снимка: EPA

Този март американски турист беше глобен с 470 евро за шофиране на Ferrari на пешеходен площад във Флоренция. 43-годишният нарушител не е имал международна шофьорска книжка.

По-рано тази година друг турист от САЩ беше глобен за шофиране през историческия Понте Векио, мост от 10-ти век, който е затворен за движение на автомобили. Той също нямаше международна шофьорска книжка и трябваше да плати 500 евро.

В Италия имаше няколко промени в политиката, за да се гарантира, туристите не нарушават спокойствието на местните. Този месец кметът на Портофино обяви правило в две червени зони, където хората спират, за да си направят селфита и задръстват улиците. Глобата за спиране на тези места за красота ще бъде 275 евро.

Снимка: iStock

Миналата година крайбрежието на Амалфи въведе правило, което позволява на автомобили с нечетни номера да имат достъп до пътя в нечетни дни и автомобили с четни номера да ги използват в четни дни. Това беше направено, за да се намали трафикът, който се превърна в кошмар с туристите, които се стичат по крайбрежието в големи количества и причиняват големи задръствания.

Популярният туристически град Соренто миналата година забрани туристите по бикини и топлес. Банските костюми са за плажа, а не когато сте навън и из града, а глобите от 500 евро се налагат на хората, които нарушават това правило.

Във Венеция скоро ще бъде въведен данък за еднодневните екскурзии. Той ще се прилага за еднодневни пътуващи и има четири варианта: зелена светлина, жълта светлина, червена светлина и черна светлина в зависимост от броя на хората, очаквани в града. Когато градът очаква голям брой туристи, посещението ще им струва 10 евро на човек, докато в ден на зелена светлина, когато идват много малко, ще бъде 3 евро. Тази система е планирана да обезсърчи туризма в тежките дни и данъкът също ще помогне за поддържането на града.

Датата на въвеждане беше 16 януари 2023 г., но беше отложено поради съпротивата на собствениците на фирми. Вече има такса нощувки, която хората плащат на хотелите, когато остават в града до пет дни.

Снимка: Ройтерс

За да защити Венецианската лагуна, градът също така забрани големи кораби - с тегло над 25 000 тона - от центъра на града.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии