Ще види ли Турция инфлация от 20% през 2025 г.?

Най-ниската инфлация от юли миналата година страната отчете през септември тази година

 

Турция си поставя за цел намаляване на годишната инфлация до под 20% през следващата година и едноцифрени нива през 2026 г., каза нейният вицепрезидент. Джевдет Йълмаз подчерта на среща с бизнес лидери в Истанбул, че несигурността е най-важният проблем в икономиката, но Турция е в период, в който намалява несигурността до минимум, пише Anadolu Ajansi.

Турският статистически институт (TurkStat) съобщи тази седмица, че годишната инфлация в Турция е била 49,38% през септември, най-ниската от юли 2023 г. Турция продължава да осигурява предвидимост, устойчивост и увереност, отбеляза Йълмаз.

Израстването е важно, каза той. Турция е развиваща се страна и трябва да продължи да расте.

 

Той отбеляза, че темпът на растеж на Турция е бил средно 5,4% през последните две десетилетия, докато темпът е бил 3,6% за света.

Подчертавайки, че дефицитът по текущата сметка е бил близо 60 милиарда долара в средата на миналата година, той каза, че в момента е под 20 милиарда долара.

Йълмаз отбеляза, че е имало значителен спад в рисковата премия на страната и резервите в Централната банка са достигнали исторически рекорд на 27 септември, като брутните резерви възлизат на 157,4 милиарда долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст