1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Шефът на Shell: Европа може да мине на енергиен режим през зимата

Свят
 

В началото на седмицата газопроводът "Северен поток 1" беше спрян за планирана поддръжка и профилактика

Главният изпълнителен директор на най-голямата петролна и газова компания в Европа Shell Бен ван Бюрден заяви в днес, че Европа може да се наложи да ограничи достъпа до енергия тази зима, съобщи "Файненшъл таймс".

Новината бе съобщена по време на енергийната конференция в Оксфорд Aurora Spring Forum 2022.

Причината е, че Бюрден прогнозира "значително" по-високи цени, ако Русия продължи да ограничава доставките на газ за ЕС. 

Той каза, че президентът Владимир Путин е показал, че е "способен и има желание да използва като оръжие енергийните доставки“ и че не може да се изключи едно пълно спиране на износа на руски газ за Европа, цитира БНР.

"Ще се изправим пред наистина тежка зима в Европа. Може би някои държави ще се справят по-добре от други, но мисля, че всички ще се сблъскаме с много съществено ескалиране на цените, така че ще има голям натиск върху индустрията и следователно ще има голям натиск върху икономиката. В най-лошия случай ще бъдем в ситуация, в която трябва да въведем разпределянето на дажби", каза Бюрден.

В началото на седмицата главният газопровод на Русия за Германия - "Северен поток 1" беше спрян за планирана поддръжка и профилактика. Редица западни страни обаче се опасяват, че потокът от газ може да не бъде възобновен след профилактиката. 

Днешното предупреждение на шефа на Shell идва, след като Европейската комисия прогнозира, че средногодишната инфлация ще достигне рекордни нива през 2022 г. от 7,6% за еврозоната и от 8,3% за целия ЕС поради растящите цените на енергията и войната в Украйна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии