САЩ пусна най-големия флот самолетоносачи в света

Свят

„Дуайт Айзенхауер“ и неговата ударна група от самолетоносачи се върнаха в Норфолк миналия месец

 

Повече от половината от 11-те самолетоносача на Военноморските сили на САЩ, които са най-голямата флотилия в света, бяха пуснати в ход през уикенда, докато Вашингтон е изправен пред недостиг на морска сила, докато жонглира с множеството фронтове.

Формацията с корабите с имена на американски президенти „Дуайт Айзенхауер“, „Хари Труман“ и „Джералд Форд“ са преминали през Атлантическия океан за прехвърляне на боеприпаси с два снабдителни кораба в събота.

„Дуайт Айзенхауер“ и „Хари Труман“ са 97 000-тонни самолетоносачи.

„Джералд Форд“ е водещият кораб в своя клас и най-големият самолетоносач в света с водоизместимост от 100 000 тона. И трите кораба са базирани на източното крайбрежие във военноморската станция Норфолк във Вирджиния.

 

„Дуайт Айзенхауер“ и неговата ударна група от самолетоносачи се върнаха в Норфолк миналия месец след като флотът нарече "историческо" деветмесечното разполагане на флота в Близкия изток. Те участваха в битки с йеменските бунтовници хути, подкрепяни от Иран, срещу кораби в района на Червено море.

Бойните кораби, включени в групата изстреляха 155 ракети за противовъздушна отбрана и 135 ракети „Томахоук“. Междувременно въздушното крило на носителя изразходва близо 60 ракети въздух-въздух и изстреля 420 ракети въздух-земя.

„Джералд Форд“ се върна в Норфолк през януари след осеммесечен престой в Европа. Разгръщането му с ударната група обаче беше удължено със 76 дни след избухването на войната между Израел и Хамас през октомври миналата година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст