Самолет на "Газпром" се разби край Москва - няма оцелели

Свят

Кой се е намирал на борда?

 

Самолет Superjet-100 се разби в Коломенския район на Московска област по време на изпитателен полет след планов ремонт, предадоха руските медии, цитирани от БГНЕС. 

"Самолетът е собственост на "Газпром". Той е бил в планов ремонт. Според информацията днес е извършен изпитателен полет. На борда е имало само екипаж от трима души".

На борда са се намирали пилоти на компанията за граждански самолети "Сухой". Те са излетели за прелитане от летище Жуковски.

 

"По предварителна информация са загинали трима пилоти. Всички, които са били на борда", съобщиха от службите за спешна помощ.

Според държавните медии самолетът се е насочвал към московското летище Внуково.

Той се е разбил в гориста местност в Коломенски район, община на около 60 км югоизточно от столицата.

На снимки и видеоклипове, споделени в социалните мрежи, се вижда как от мястото на катастрофата се издига сив дим.

Руските следователи са започнали наказателно разследване на катастрофата. 

Какъв е самолетът?

Sukhoi Superjet 100, (предходно означение RRJ – Russian Regional Jeт) е проект на компанията „Граждански самолети Сухой“ по разработката и производството на руски регионален пътнически самолет.

Разработката на самолета се извършва от КФ ЗАО „Граждански самолети Сухой“ с чуждестранен капитал и техническата помощ на Boeing. Авиониката е разработена от френската компания Thales, системата за управление е Liebherr, двигателят – PowerJet.

Проектиран е в 2 варианта – за превоз на 75 и на 95 пасажери на разстояние до 4400 km, с възможности да замени вече остарелите „Ту-134“ и „Як-42“.

Производството се осъществява в авиационен завод, специално създадена производствена база в град Комсомолск на Амур. До края на 2009 г. са произведени 4 екземпляра от пробната серия от 6 машини, които са в процес на летателни изпитания. За самолета вече има сключени договори за закупуване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст