1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Самолет беше ударен от мълния при излитане (ВИДЕО)

Самолет беше ударен от мълния при излитане (ВИДЕО)

Въпреки защитите самолети са поразявани от мълния поне веднъж годишно

По данни на Националната метеорологична служба повечето самолети са поразени от мълнии поне веднъж годишно. По-рядко се случва такъв инцидент да бъде заснет на видео.

Итън Уест разказва пред CBC News, че в неделя е наблюдавал самолети на международното летище във Ванкувър, когато е видял един от любимите си самолети: Boeing 777-300ER, пише Business Insider. 

Малко след като започнал да заснема излитащия самолет на Air Canada, той бил поразен от мълния.

Говорител на Air Canada потвърди пред CBC News, че самолет, излитащ от Ванкувър, е бил ударен от мълния в неделя. 

Той продължи 10-часовото си пътуване до лондонското летище Хийтроу и се приземи благополучно, преди да бъде проверен, добавиха те.

Самолетите, за които има съмнения, че са били ударени от мълния, трябва да преминат задължителна проверка, която може да доведе до забавяне на полетите.

Националната метеорологична служба казва, че самолетите избягват гръмотевичните бури, доколкото е възможно, защото те всъщност често са причина за удара: "Тяхното присъствие усилва околните електрически полета, характерни за гръмотевичните бури, и улеснява електрическия пробив във въздуха." 

Търговските самолети са проектирани с няколко защити за намаляване на въздействието на удар от мълния, като например допълнителен защитен слой, който отвежда електричеството далеч от пътниците и вътрешната електроника.  

Понякога все пак може да повреди фюзелажа, както в случая с Boeing 787 Dreamliner на American Airlines миналата година, според View From the Wing.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии