1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

С над 300 км/ч: Електрически влак стрела свързва Лос Анджелис и Лас Вегас (СНИМКИ)

Свят

Проектът е на стойност 12 млрд. долара

Идеята за високоскоростен пътнически влак между Лас Вегас и Южна Калифорния получи още един тласък с одобрението на администрацията на Байдън за издаване на освободени от данъци облигации на стойност 2,5 млрд. долара за проекта на стойност 12 млрд. долара.

Електрически влак стрела

Министерството на транспорта на САЩ отпусна безвъзмездна помощ от 3 млрд. долара  в полза на проекта Brightline West през декември. 

"Оценяваме доверието, оказано ни от Министерството на транспорта, и сме готови да се захванем за работа", заяви в изявление основателят и председател на Brightline Уес Еденс. Базираната във Флорида Brightline Holdings LLC понастоящем управлява единствената частна междуградска пътническа железница в САЩ, която свързва Маями и Орландо с влакове, развиващи скорост до 200 км/ч. 

Проектът "Brightline West", дълъг 351 км, има за цел да превозва пътници с електрически влакове със скорост 300 км/ч или повече по нови релси по коридора на междущатска магистрала 15, като съкрати наполовина четиричасовото пътуване по магистрала между Лас Вегас и предградието Сан Бернардино, близо до Лос Анджелис.

Проектантите и политиците твърдят, че проектът има всички необходими одобрения за право на преминаване и за опазване на околната среда, както и трудови споразумения, и трябва да помогне за облекчаване на задръстванията през уикенда и по време на празници, които често достигат 25 км.  

Не е обявена дата за започване на работата, но официални лица заявиха, че линията може да бъде пусната в експлоатация преди Летните олимпийски игри в Лос Анджелис през 2028 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии