Рекорден брой туристи отчете Италия

Рекорден брой туристи отчете Италия

Италианските власти са принудени да предприемат мерки

 

Италия е изправена пред дилема - икономиката не може да функционира нормално без приходите от туризма, но напливът от туристи създава немалко проблеми и затруднения. 

Потокът от туристи през последните години е толкова голям, че италианските власти са принудени да предприемат мерки, за да бъда опазени обектите на културното и природно наследство на страната, съобщава БТА.

Исторически рекорд

През миналата година Италия е посетена от рекорден брой туристи, обяви през тази седмица италианският Национален статистически институт "Истат" (Istat). 

В хотелите и в другите туристически места за настаняване на Апенините са били регистрирани над 134 милиона души през 2023 г. Това е исторически рекорд, като броят на туристическите нощувки се е увеличил с близо 10 на сто до 451 милиона.

За първи път от 2020 г. насам, когато започна пандемията от КОВИД-19, броят на чуждестранните туристи в Италия е надхвърлил този на местните, посочва Ройтерс.   

През 2023 г. най-голямо увеличение на броя на туристите на годишна основа (спрямо 2022 г.) е отчетено в италианските области Лацио и Ломбардия. 

Повече чуждестранни туристи са посетили североизточната част на Италия, където се намират популярни туристически дестинации, сред които се откроява Венеция. По-малко са чужденците, които са се насочили към Южна Италия, сочат данните на статистиката.

През 2022 г. икономическите дейности, свързани с туризма и с пътуванията като цяло, са съставлявали 10,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на Италия. В сектора са заети около 4,4 млн. души, което представлява около 16 на сто от трудещите се в страната, по данни на компанията за анализ на данни "Статиста" (Statista). 

Асоциацията на италианските агенции по заетостта (Assolavoro) обяви, че редица хотели, заведения и концесионери на плажове изпитват недостиг на персонал за периода на настъпващото лято. Търсят се готвачи и сервитьори, а на популярния сред по-заможните туристи остров Сардиния са необходими около 25 000 сезонни работници.

На този фон италианските власти са принудени да балансират своите политически решения между икономическите ползи от туризма и проблемите, които създава туристическия наплив.

Бизнес Видео Подкаст