Проверка на фактите: Кой казва истината за икономиката в дебата между Тръмп и Харис?

16 Нобелови лауреати казват, че планът на Тръмп ще вкара САЩ в рецесия. Истина ли е?

 

Двамата кандидати за президент на САЩ Доналд Тръмп и Камала Харис излязоха на сцената малко след 21 часа на 10 септември, като Харис пое инициативата и отиде от страната на Тръмп, за да се ръкува с него.

„Нека имаме добър дебат“, каза Харис.

"Радвам се да те видя. Забавлявай се", отговори Тръмп.

Снимка: Reuters

ABC проведе виртуално хвърляне на монети миналата седмица и Тръмп спечели. Това му даде прваото да избере реда на заключителните изявления или къде да застане на сцената. Тръмп избра да направи последното заключително изявление. След това Харис избра позицията ѝ на сцената да от дясната страна на екраните на зрителите.

Снимка: Reuters

  1. ТВЪРДЕНИЕ НА ХАРИС: 16 Нобелови лауреати казват, че планът на Тръмп ще увеличи инфлацията и ще вкара САЩ в рецесия

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ: До голяма степен вярно

Харис правилно описва казаното от Нобеловите лауреати за инфлацията по време на президентството на Тръмп, според ABC:

„Има основателни притеснения, че Доналд Тръмп ще разпали отново тази инфлация.“

 

Но докато групата описва програмата на Харис като „значително превъзхождаща“ тази на Тръмп, описанието им не предвижда конкретно рецесия до средата на 2025 г. По-скоро групата пише: „Вярваме, че вторият мандат на Тръмп би имал отрицателно въздействие върху икономическото положение на САЩ в света и дестабилизиращ ефект върху вътрешната икономика на САЩ."

16-те икономисти са Джордж Акерлоф, Ангъс Дийтън, Клаудия Голдин, Оливър Харт, Ерик С. Маскин, Даниел Л. Макфадън, Пол Р. Милгром, Роджър Б. Майерсън, Едмънд С. Фелпс, Пол М. Ромър, Алвин Е. Рот , Уилям Ф. Шарп, Робърт Дж. Шилър, Кристофър А. Симс, Джоузеф Стиглиц и Робърт Б. Уилсън.

Снимка: Reuters

  1. ТВЪРДЕНИЕ НА ХАРИС: Тръмп иска „20% данък върху ежедневните стоки“, което ще струва на семействата „около 4000 долара повече годишно“.

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ: Вярно, но има нужда от контекст

Тръмп предложи универсално мито "10-20%" за целия внос в САЩ, от автомобили и електроника до вина, хранителни продукти и много други стоки. Той също така предложи 60% мито върху вноса от Китай. Вицепрезидентът Харис нарече плана „данък върху продажбите на Тръмп“, въпреки че бившият президент не е предложил изрично такъв данък. Независими икономисти обаче казват, че предложените тарифи за внос безспорно ще доведат до по-високи цени за американските потребители.

Точното финансово въздействие върху семействата е трудно да се предвиди и оценките варират значително - от допълнителни годишни разходи на домакинство от 1700 долара до близо 4000 долара, в зависимост от проучването. Тръмп не е призовавал за повишаване на данъците за американските семейства.

Той предложи освобождаване на социалните осигуровки и бакшиши от данъчно облагане, както и разширяване на индивидуалните данъчни облекчения, въведени през 2017 г.

Снимка: Reuters

 
  • ТВЪРДЕНИЕ НА ТРЪМП: Тръмп каза: „Имаме инфлация, каквато много малко хора са виждали досега. Вероятно най-лошата в историята на нашата нация.“

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ: Невярно

Вярно е, че в началото на президентството на Джо Байдън годишната инфлация достигна връх от около 9% (юни 2022 г.), но това не е най-високата стойност, която е била някога. Има няколко примера за инфлация, която е много по-висока от 9% в САЩ, включително непосредствено след Втората световна война и по време на петролното ембарго и недостига на горива в края на 70-те и началото на 80-те години, когато нивото на инфлация достигна връх от 14,5%.

Инфлацията към юли 2024 г. е 2,9% годишна инфлация, най-ниската от три години насам. Трябва също да се отбележи, че президентът Байдън невярно твърди, че е наследил висок процент от своя предшественик. Всъщност инфлацията, която той „наследява“ от Тръмп е 1,4%.

  • ТВЪРДЕНИЕ НА ХАРИС: Харис каза: „Тръмп ни остави с най-лошата безработица от Голямата депресия насам.“

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ: Има нужда от контекст

Равнището на безработицата в САЩ достига своя връх от 14,8% през април 2020 г., когато Тръмп е на поста – наистина най-високото ниво от Голямата депресия, според Бюрото по трудова статистика.

Но безработицата бързо намаля до 6,4% през януари 2021 г. след като Тръмп напусна поста, а икономиката започна да се възстановява. И този процент на безработица от 6,4% все още е по-добър от пика от 10% по време на Голямата рецесия през октомври 2009 г.

Ако премахнете статистиката за пандемията, най-ниското ниво на безработица на Тръмп е малко по-високо от най-ниското ниво на Байдън. И двете числа са добри: съответно 3,5% на Тръмп и 3,4% на Байдън, в най-ниската си точка, според данни, предоставени от Федералната резервна банка на Св. Луис и Бюрото по трудова статистика.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст