1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Все повече пенсионирани англичани се връщат на работа. Но защо?

Свят
 

Държавната пенсия се е увеличила само с 3,1%, докато инфлацията във Великобритания се е увеличила с 9,4% през юни

Повишаващата се инфлация, нестабилните финансови пазари и растящите разходи за живот водят до „голямото непенсиониране“, като изследванията сочат, че пенсионираните хора в Англия все по-често се връщат на работното място, казва Guardian.

Сега има повече хора на възраст 50 и повече години, които работят или търсят работа, отколкото точно преди пандемията, според данни на Службата за национална статистика (ONS).

Анализът показва, че е имало увеличение на икономическата активност на хора, работещи или търсещи работа до 116 000 сред хората над 50 годинишна възраст.

Повече от половината общо увеличение е сред мъжете на възраст над 65 години, чиито нива на икономическа активност са се увеличили с 66 000 души, или 8,5%, за една година. С 37 000 или 6,8%, повече са жените над 65 години, които работят или търсят работа.

Задълбочените изследвания показват, че увеличението се дължи на бивши пенсионирани хора, които се връщат на работа, а не на хора, работещи по-дълго.

„Хората, които смятаха, че могат спокойно да се пенсионират по време на пандемията, трябваше да се пенсионират и да си намерят работа отново, за да донесат допълнителен доход и да допълнят пенсиите си, докато все още могат“, каза Стюарт Луис, главен изпълнителен директор на Rest Less, дигитална общност за хората над 50.

„Увеличаващ се брой пенсионери се чувстват по-бедни, отколкото са се чувствали преди, като доверието на потребителите е рекордно ниско и покупателната способност намалява на месечна база“, добави той. „Всичко това стимулира тенденцията за непенсиониране.“

Нестабилните финансови пазари създават значителен страх и несигурност във възприятията на хората за бъдещите им доходи след пенсиониране, каза Луис. Държавната пенсия се е увеличила само с 3,1%, докато инфлацията във Великобритания се е увеличила с 9,4% през юни. „Не е изненада, че хората търсят начини да направят допълнителни печалби“, добавя той.

Каролайн Ейбрахамс, директор на благотворителната организация в Age UK, каза, че не е чудно, че значителен брой пенсионирани хора „се борят да се върнат на работа в опит да укрепят финансите си срещу бурята“.

„Съдейки по това, което ни казват в Age UK, много възрастни хора очакват зимата с изключително безпокойство“, каза тя. „С високата и растяща инфлация можем да разберем защо: перспективата да се мъчим да си позволим да запазим отоплението е наистина плашеща.

„Страхът от инфлация предизвика огромно безпокойство и накара някои да се върнат на работа, дори ако здравето им може да не е в състояние“, казва Рос Алтман, бивш министър на социалната политика.

Кора Адкок, учител по музика на непълно работно време, която се пенсионира на 64 години, се връща на работа на 69 години, тъй като пенсията й не покрива увеличените й разходи за живот.

„Просто не можех да се справя финансово с учителската си пенсия, особено след като пропуснах няколко години вноски, защото взех отпуск, за да се грижа за децата си, когато бях по-млада“, каза тя.

Адкок си намира работа като свири на орган за до 13 погребения на ден в местен крематориум, но загубва работата си на 71 години. С частично зрение, тя все още се опитва да си намери работа. „Търся работа, която физически не мога да върша, защото сметките са толкова тревожни“, каза тя. „Вече отрязах всичко, което мога. Дори не използвам фурната“.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии