Първа частна космическа разходка - кой ще се качи на борда на SpaceX?

Това е петата и най-рискована частна космическа мисия досега

 

Екипаж от четирима частни астронавти е в заключителния етап на подготовката за рискованата мисия на SpaceX, за да се опита да осъществи първата в историята частна космическа разходка, използвайки новите скафандри на компанията и преработения космически кораб, съобщава Reuters.

Предприемач милиардер, пенсиониран военен пилот на изтребител и двама служители на SpaceX са готови да стартират в 3:38 ч. българско време от космическия център „Кенеди“ на НАСА във Флорида на борда на капсулата Crew Dragon на SpaceX - петата - и най-рискована - частна космическа мисия досега. 

Опитът за изстрелване миналия месец беше отложен часове преди старта заради малък теч на хелий в наземното оборудване на стартовата площадка на SpaceX. 

Снимка: Reuters

SpaceX отстрани теча, но след това американските регулаторни органи спряха Falcon 9 на компанията заради повреда при възстановяването на ускорителя по време на несвързана мисия, което допълнително забави изстрелването на Polaris.

Разрешено е да се възобновят полетите на Falcon 9, а мисията Polaris сега е планирана за изстрелване преди зазоряване във вторник, но с едва 40% вероятност за благоприятно време, според моделирането на времето за изстрелване на космическите сили на САЩ. SpaceX има и други възможности за изстрелване във вторник в 5:23 ч. и 7:09 ч. 

„Безопасността на екипажа е от първостепенно значение и тази мисия носи повече риск от обикновено, тъй като ще бъде най-далечното пътуване на хора от Земята след Аполо и първата комерсиална космическа разходка!“, написа за мисията миналия месец Илон Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX, в своята социална медия X.

 

В миналото само висококвалифицирани и добре финансирани правителствени астронавти са извършвали космически разходки. На Международната космическа станция (МКС) от създаването ѝ през 2000 г. досега са осъществени около 270, а на пекинската космическа станция „Тянгун“ - 16 от китайски астронавти.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст