Отварят катедралата "Нотр Дам": Ще има ли входна такса?

Френски министри повдигнаха идеята за таксуване на туристите

 

Изминаха повече от пет години, откакто избухна пожар в катедралата "Нотр Дам" в Париж през 2019г. След пет години работа прочутият паметник ще отвори врати отново на 7 и 8 декември 2024 г. Френското правителство обаче обмисля и още една промяна.Повдигна се идеята за таксуване на туристите за влизане в световноизвестната парижка катедрала, по данни от АФП, цитирано от БГНЕС. 

Цената на билета

Снимка: btvnovinite.bg

Министърът на културата Рашида Дати заявява, че в разговор с католическия архиепископ на Париж е предложила символична такса за всички туристически посещения в Нотр Дам, като парите ще бъдат изцяло предназначени за мащабен план за опазване на религиозното наследство. Такса от 5 евро на човек ще донесе около 75 млн. евро годишно, смята Дати.

 

„В цяла Европа хората трябва да плащат, за да влязат в най-забележителните религиозни сгради", допълва тя.

Снимка: EPA/Reuters

Дати беше подкрепена от своя колега, министъра на вътрешните работи от консервативната партия Бруно Рето, който си спомни, че е платил 5 евро, за да посети катедралата „Саграда Фамилия“ в Барселона. Все още това са само разговори и правителството не е стигнало до крайно решение. До момента на пожара входът в самата катедрала бе безплатен, но достъпът до кулите и съкровището се заплащаше. 

Пожарът през 2019г. 

Снимка: Reuters

Катедралата беше тежко повредена при пожар през април 2019 г., причинявайки срутването на горната част на забележителността, включително известния шпил.

За щастие, пожарникарите успяват да овладеят огъня, спасявайки основната конструкция, включително камбанариите и розетките. Никой не е пострадал, а съхраняваните в катедралата католически реликви и безценни произведения на изкуството са спасени и изведени на безопасно място.

 

След пожара 

Снимка: EPA/Reuters

След пожара имаше огромна подкрепа от международната общност, включително обещания, възлизащи на стотици милиони през целия период на реконструкцията. Бяха събрани 10,6 милиона долара през 2019 г. от повече от 10 500 дарители в САЩ и в повече от 50 страни извън Франция. 

Снимка: EPA/Reuters

Въпреки че голяма част от работата вече е завършена, работата ще продължи и след повторното отваряне за обществеността. Следващите етапи от реконструкцията на Нотр Дам включват възстановяването на апсидата и сакристията през 2025 г. и инсталирането до 2026 г. на съвременни стъклописи, чието създаване в момента е предмет на покана за участие в търг. 

 

Много популярна сред френски и международни посетители, катедралата Нотр Дам се очаква да посреща между 12 и 15 милиона души годишно, след като бъде отворена отново, в сравнение с 10 до 12 милиона преди пожара.

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст