Откриха странна галактика с изключително ярък космически газ

Откритието може да предложи нови знания за така наречените "звезди от Популация III"

 

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" откри древна галактика с необичаен светлинен подпис, който привлече вниманието на астрономите. Оказа се, че необичайната яркост на галактиката не се дължи само на нейните звезди, а на нещо още по-впечатляващо – космически газ, който излъчва светлина по-ярка от самите звезди.

Откритието

Снимка: iStock

Това откритие, публикувано в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, разкрива нова фаза в еволюцията на галактиките. В тази фаза облаци от прегрят газ са толкова ярки, че засенчват звездите. „Тези звезди вероятно са много по-горещи и масивни от това, което виждаме в нашата вселена,“ обяснява Харли Кац, астрофизик от Оксфорд.

 

Как телескопът "Уеб" наблюдава ранната вселена

Снимка: iStock

Телескопът е създаден, за да изучава ранните етапи от космическата история чрез инфрачервени дължини на вълната, които могат да проникват през праха и газа в космоса. Това позволява на "Уеб" да наблюдава галактики като GS-NDG-9422, която е съществувала само 1 милиард години след Големия взрив.

Масивните звезди и яркият газ

Снимка: iStock

Учени използват компютърни модели, за да покажат, че горещите звезди в галактиката нагряват околните газови облаци, карайки ги да светят по-ярко от обикновено. Температурите на тези звезди са над 144 000 градуса по Фаренхайт, далеч по-горещи от обичайните звезди в нашата галактика.

 

Важно откритие

Снимка: НАСА

Откритието може да предложи нови знания за така наречените "звезди от Популация III", които са едни от най-старите звезди във вселената. Намерението да се открият тези древни звезди е приоритет за съвременната астрофизика, като това откритие може да бъде ключов етап в тяхното изследване.

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст