Отказват работа на служител на Google, защото е „твърде добър“

Свят

Може ли да бъдеш „твърде добър“ за дадена работа?

 

Случвало ли ви се е да не ви наемат на работа, защото сте твърде квалифицирани? Ану Шарма, инженер в IT екипа на Google, разкри наскоро как „свръхквалификацията“ може да доведе до дисквалификация. Шарма се обърна към мрежата X,  за да сподели писмо за отказ, получено от стартираща компания, където е кандидатствала за позиция, съобщават от The Economic Times.

В писмото се посочва, че нейните умения далеч надхвърлят изискванията на длъжността, което потенциално би могло да доведе до бързо напускане на работното място. Тя добавя коментар: „Не знаех, че можеш да бъдеш отхвърлен, защото си прекалено добър“.

 

Свръхквалификацията – защо може да е проблем?

В писмото до Шарма компанията обяснява, че според опита им кандидатите с висока квалификация често остават недоволни и напускат скоро след назначението. Въпреки че много професионалисти се стремят да покажат своята експертиза, за да се отличат в процеса на подбор, понякога прекомерната квалификация може да работи срещу тях. Споделеното от Шарма предизвика вълна от реакции в социалните мрежи и коментари по темата за „свръхквалифицираните“ кандидати в днешния пазар на труда. Един потребител разказа за собствен опит, в който бил отхвърлен именно заради това, че идва от престижен университет, въпреки уверенията му, че няма да напусне скоро след наемането.

 

Различни гледни точки

Снимка: Reuters

Докато някои потребители разкритикуваха компанията заради подхода ѝ, други похвалиха честността и прозрачността на работодателя. „Трябва да се уважава тяхната откритост. Те можеха да измислят извинение или да се оправдаят, но вместо това признаха вашите квалификации,“ отбелязва един потребител. Според него, откритата комуникация може да предпази и двете страни от неудовлетвореност и загуба на време.

Какво всъщност означава да си „свръхквалифициран“?

Свръхквалифицираният кандидат притежава повече умения и опит, отколкото изисква конкретната позиция. В такива случаи работодателят може да предпочете кандидат, който по-точно съответства на изискванията или дори такъв с по-малко опит, който може да развие потенциала си в рамките на длъжността. Все пак някои компании биха оценили и приели кандидат с развит набор от умения, въпреки опасността от евентуално напускане в кратък срок.

Ситуацията на Ану Шарма повдига важни въпроси за подхода към „свръхквалифицираните“ кандидати. Може би е време за преосмисляне на възприятията за тези професионалисти – дали допълнителните умения наистина са риск или са ценен актив за компанията?

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст