Незаконно къмпингуване застрашава един от най-известните плажове в Гърция

Свят

На плажа има "безпрецедентна окупация" от къмпингуващи

 

Общинската управа на Кими-Аливери на остров Евия е изпратила документ до полицията, за да се справи с наличието на незаконни къмпингуващи на плажа Тапса след разпространена снимка, на която брегът е зает от голям брой палатки, съобщава ekathimerini. 

Освен това общината планира да изпрати почистващи екипи на плажа и да постави табели, които да информират посетителите за забраната за къмпингуване.

Тапса е един от 198-те законно определени "недокоснати плажове" в Гърция, част от мрежата Натура 2000, защитени от търговска експлоатация, за да се запази естествената им брегова линия.

Тази година обаче плажът придоби популярност като място за къмпингуване, след като общината реши да асфалтира участък от пътя, който преди това беше достъпен само за автомобили с висока проходимост. 

Човекът, заснел снимката, станала популярна онлайн, описва ситуацията в Тапса миналия уикенд. Според него плажът е бил препълнен не само с чадъри, но и с десетки палатки на хора, които явно са възнамерявали да пренощуват незаконно. 

Николаос Баракос, кметът на Кими-Аливери, потвърди, че през изминалия уикенд на плажа не е останало "нито едно свободно място", въпреки забраната за незаконно къмпингуване в цялата страна.

"На плажа има "окупация" от къмпингуващи, нещо, което е безпрецедентно за Тапса, въпреки че от години се случва на други известни плажове на Евия", заяви той.

Незаконното къмпингуване крие не само рискове за общественото здраве, тъй като през изминалия уикенд местните жители се оплакаха от силна неприятна миризма от плажа, но и рискове от разпространение на пожари.

Бизнес Видео Подкаст