1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Не само у нас: Туристическият сезон в Гърция започва с 80 000 свободни работни места

Свят

Дори добре платените ресторанти се борят да намерят достатъчно работници, за да отговорят на туристическото търсене

 

Тазгодишният туристически сезон започна с около 80 000 свободни работни места в хотели и ресторанти, така че, въпреки че според първите данни от летните резервации туризмът в Гърция има отлични перспективи за 2024 г., съществуват и сериозни опасения, пише ekathimerini. 

Общогръцката федерация на работещите в сферата на ресторантьорството и туризма (POEET) вече бие тревога, тъй като свободните работни места в сектора, в който са заети над 400 000 работници, през последните години непрекъснато се увеличават, за да достигнат днес приблизително 80 000. 

Държавната служба по заетостта (DYPA) се стреми да покрие част от този недостиг чрез новата платформа "Jobmatch", като се търсят решения и чрез привличане на работници от трети страни. 

Последното срещна съпротивата на работниците от сектора, които намекнаха за възможността за стачки дори по време на туристическия сезон, като поискаха от държавата незабавни и драстични мерки.

Снимка: БГНЕС

През 2021 г. свободните работни места са 57 700, през 2022 г. те достигат 60 000, миналата година надхвърлят 60 000, а тази година се очаква да бъдат 80 000. От тях 53 000 се отнасят до хотелите, а 30 000 - до сектора на хранително-вкусовата промишленост. 

Дори ако планираните 11 000 прехвърляния на работници от трети страни бъдат осъществени изцяло, всички свободни работни места няма да могат да бъдат запълнени, нито пък ще могат да бъдат осигурени необходимите умения. 

Всъщност, тъй като проблемът се превръща в постоянен, той се разширява. Интензификацията на работата през предходните години, за да се предложи услугата на туристите с по-малко персонал, прави служителите в сектора изключително скептични по отношение на работата през този сезон отново при същите условия. Затова повечето от тях търсят работа другаде, със същите или дори по-ниски заплати, но с по-добри условия.

Снимка: Pexels

В тази обстановка дори сериозните предприятия, които спазват условията на труд и колективните трудови договори, се борят да си намерят работници, особено когато се съобщава, че много от тях избират да работят без осигуровки или с недостатъчни осигуровки, за да не загубят правото си на обезщетение за безработица за сезонните работници.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии