1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$42,312.8

Намаляват таксите за роуминг между ЕС и Западните Балкани

Свят

Промяната в таксите за роуминг услуги е резултат от съвместната работа между Съвета за регионално сътрудничество, Европейската комисия, Западните Балкани и ЕС

От 1 октомври тази година официално влязоха в сила по-ниски такси за роуминг услуги между ЕС и Западните Балкани, предава БТА, позовавайки се на черногорската агенция МИНА. 

Регулирането на цените бе заявено в Декларацията за роуминг, подписана в края на миналата година на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в Тирана.

Промяната в таксите за роуминг услуги е следствие от съвместната работа между Съвета за регионално сътрудничество (СРС), Европейската комисия, Западните Балкани и ЕС.

„От октомври тази година цената за 1 GB за данни в роуминг, в рамките на специалните оферти и пакети, не трябва да надвишава 18 евро, правейки международните пътувания и комуникация по-ефективни“, се казва в прессъобщение на Съветът за регионално сътрудничество. 

В някои случаи горната граница на цената от 18 евро спада до 1,6 евро за 1 GB. Освен това три оператора в Западните Балкани понижиха и обичайните цените на роуминг услугите си.

Генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество Майлинда Брегу припомни, че е обявила почти година по-рано, че цените на роуминга между ЕС и Западните Балкани ще паднат заедно през есента. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии