1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Собственикът на Gucci купи емблематична сграда в Милано

Свят

Това е най-голямата имотна сделка в Европа от 2022 г. насам

 

Собственикът на Gucci - Kering - купи търговска сграда на главната търговска улица в Милано от Blackstone за 1,3 млрд. евро в най-голямата сделка с недвижими имоти в Европа от две години насам, съобщава Financial Times.

Интензивното търсене от страна на луксозните групи помага на недвижимите имоти за търговия на дребно от висок клас да не се поддават на по-широкия спад. Продажбата на Via Monte Napoleone 8, сграда, в която се помещават магазинът Saint Laurent на Kering, както и Prada и Cafe Cova, собственост на LVMH, e най-голямата продажба на недвижими имоти в Европа.

Това е и последната от поредицата големи покупки на недвижими имоти от луксозни модни къщи, които се стремят да си запазят водещи локации в ключови световни градове. Надпреварата за контрол над тези обекти превърна луксозните имоти за търговия на дребно в една от нишите, в които все още се сключват големи сделки, в момент, когато високите разходи по заемите и несигурността на пазара като цяло намалиха обема на сделките с недвижими имоти в световен мащаб повече от два пъти и направиха големите продажби рядкост. 

Kering заяви, че инвестицията е част от "селективна стратегия за недвижими имоти, насочена към осигуряване на ключови силно желани локации за своите къщи". През януари луксозната група обяви закупуването на сграда на ъгъла на Пето авеню и 56-та улица в Ню Йорк за 963 млн. долара, като добави към портфолиото си от водещи активи в други градове, включително Париж и Токио. Kering и по-големият ѝ съперник LVMH бяха купувачите в три от петте най-големи продажби на имоти в Европа през миналата година, според MSCI, като начело на списъка бе покупката на LVMH на стойност около 1 млрд. евро от инвестиционната компания Brookfield на Шанз-Елизе в Париж. През декември Prada договори покупката на магазин в Ню Йорк за 425 млн. долара

Сделката в Милано е най-голямата единична продажба на имоти в Европа от март 2022 г. насам, заявиха от MSCI. Виа Монте Наполеоне се ползва с втория по големина наем от всички търговски улици в света след Пето авеню в Ню Йорк, според консултантската компания Cushman & Wakefield. Blackstone купи имота в Милано като част от придобиването през 2021 г. на Reale Compagnia Italiana - частна италианска фирма, която притежава и офиси, хотели и жилищни имоти в града. Американската компания, която е най-големият собственик на търговски имоти в света, плати около 1,1 млрд. евро за цялото портфолио. Тя е управлявала имота заедно със своя партньор Kryalos, италианска фирма за недвижими имоти. 

Джеймс Сепала, ръководител на отдел "Европейски недвижими имоти" в Blackstone, заяви, че сделката "демонстрира изключителното инвеститорско търсене на висококачествени недвижими имоти на най-силните пазари".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии