Мъж, вдъхновен от Индиана Джоунс, намери 748 исторически монети

Свят

Откривателят казва, че първото нещо, което ще направи с парите от продажбата им на търг, е да купи бира на баща си

 

Металотърсач, който се вдъхновил от Индиана Джоунс, открил купчина от стотици исторически монети, пише BBC. 

34-годишният Джордж Риджуей, дипломиран археолог от Ашбокинг, намира 748 златни и сребърни монети в Хелмингам Хол, Съфолк. 

Монетите датират от 206 г. пр.н.е. до 46 или 47 г. от н.е., когато Клавдий управлява Римската империя.

След като няколко музея взеха някои от тях за собствените си колекции, се очаква повече от 680 от монетите да донесат 75 000 паунда на търг.

Риджуей започва лова си през септември 2019 г.
„Реших да проуча необичайна следа от реколта в наскоро ожънато ечемичено поле в Съфолк с моя металотърсач Garrett AT Pro“, обясни той. 

„Знаех, че в близост до полето минава римски път и се надявах, че двете неща могат да бъдат свързани, но след като претърсих района, не открих нищо.“ Той решил да се отдалечи на 27 м и открил две ранноримски бронзови брошки тип Колчестър, датиращи от средата на I в. сл. Хр.

„Друг ясен сигнал от детектора наблизо разкри сребърен денарий - монета, емитирана от Юлий Цезар през 46 г. пр.н.е.“, продължава Риджуей.

„Не можех да повярвам, че през следващите три часа търсене открих още 160 римски сребърни монети, като няколко от монетите бяха залепени за керамични фрагменти.

„Знаех, че съм направил важно археологическо откритие и се обадих на баща ми да охранява мястото през нощта, докато чакаме да пристигне археологически екип и да разкопае обекта. Отне три месеца, за да открием съкровището.

Смята се, че това е една от най-големите колекции от монети от желязната и римската епоха, откривани някога във Великобритания. Британският музей, както и музеите в Колчестър и Ипсуич, взеха общо 63 от монетите за своите колекции. 

 

Риджуей заяви, че е бил вдъхновен да започне да „ловува история“ от „героя на детството“ Индиана Джоунс, когато е бил само на четири години, и е мечтал да открие римско съкровище, откакто баба му му е купила металотърсач за 12-ия му рожден ден.

Приходите от търга, който ще се проведе в Noonans Mayfair на 18 септември, ще бъдат разпределени между Риджуей и собственика на земята. Той каза, че първото нещо, което ще направи с парите, е да купи бира на баща си.
Сред акцентите в колекцията е статер от времето на Кунобелин (8-41 г. сл. Хр.), украсен със скачащ кон. Стойността му се оценява на 3000-4000 лири.

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст