Мъск е в таен контакт с Путин от 2022 г., Кремъл отрича

Свят

Руският президент е поискал от милиардера услуга на Starlink

 

Технологичният милиардер Илон Мъск е в редовен контакт с руския президент Владимир Путин от края на 2022 г., според доклад на The Wall Street Journal. 

Според източници, Мъск и Путин са продължили да водят разговори през тази година, дори когато Мъск започна да засилва критиките си към военната подкрепа на САЩ за Украйна и се включи активно в предизборната кампания на републиканския кандидат и бивш президент Доналд Тръмп.

Услугата на Мъск

Снимка: Ройтерс

Путин помолил предприемача да избягва активирането на неговата сателитна интернет услуга Starlink над Тайван като услуга на китайския президент Си Дзинпин, казаха двама души, информирани за искането. 

 

Твърденията идват в критичен момент от предизборната кампания в САЩ, но влиянието на бизнесмена се простира далеч отвъд политиката, чрез платформата му за социална мрежа X и неговата технологична компания SpaceX, чрез която той има мегадоларови държавни договори и високо ниво на достъп до класифицирана информация информация за САЩ.

Помощта за украйна

Снимка: Reuters

Неговата сателитна интернет услуга Starlink подчертава ключов аспект от влиянието на Мъск. Милиардерът даде на Украйна безплатен достъп до своята система, след като Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Той е смятан за помощник на способността на Украйна да отвърне на руските сили, но отношенията между Мъск и украинските власти се охладиха в хода на войната и Мъск спря финнасирането на терминалите за Украйна и дори ограничи използването на Starlink от военните си за контрол дронове. 

 

В началото на 2024 г. докладите на украинското военно разузнаване казаха, че сателитната услуга на Мъск се използва от руската армия на украинския фронт. Според говорителя на Путин, Дмитрий Песков, единствената комуникация на Кремъл с Мъск е телефонен разговор, в който той и Путин са обсъдили космоса, както и настоящите и бъдещите технологии. 

Снимка: Reuters

„Всичко това е невярна, абсолютно невярна информация, публикувана във вестника“, казва Песков пред журналисти в Москва.

Знанието за контактите на Мъск в Кремъл изглежда е строго пазена тайна в администрацията на САЩ, според The ​​Wall Street Journal, а няколко служители на Белия дом казаха, че не са знаели за тях. Мъск все още не е отговорил на докладите и не е отговорил на исканията на The Wall Street Journal за коментар. 

 

Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK

Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст