1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Колко злато има в Космоса?

Свят

Има едно място в нашата галактика, на което всички можем да станем милиардери

 

Вероятно някога сте се чудили колко злато е останало в света, но замисляли ли сте се колко злато има отвъд нашия свят – в Космоса?

По данни на Американския златен резерв там някъде се крие гигантски астероид, който съдържа достатъчно злато и други метали, за да направи всеки на Земята мултимилиардер. Другото място, на което можете да откриете злато в Космоса е доста по-прозаично, защото НАСА използва злато за защита на космическите кораби от радиация, а в орбита пътуват милиони тонове космически боклук и останки от ракети и совалки. С цялото злато в космоса „извънземният“ добив е реална възможност.

Снимка: iStock
Лудостта по Психея

За разлика от повечето скалисти, ледени астероиди, астероидът на спътника Психея, разположен между Марс и Юпитер, съдържа метална основа, включително злато, желязо и никел. И колко е приблизителната стойност на целия този метал? Около 700 квинтилиона долара. Ако тези пари се разпределят между всичките 7,6 млрд. земляни, всеки човек ще може да си "изкопае" около 92 млрд. долара. За да поставим това в перспектива, размерът на БВП на България през второто тримесечие на 2022 г. възлиза на 38 962 млн. лв. На човек от населението се падат 5 708 лв. от стойностния обем на показателя. Сега представихте ли си го по-ясно?

Космически кораб на НАСА без екипаж се отправи към Психея за първи път през 2022 г., за да изследва астероида с форма на картоф, който е с диаметър около 140 мили и е един от най-големите астероиди в района Млечния път, известен като астероиден пояс.

Между другото, все още фактически няма съществуваща индустрия за добив на метали от астероиди и могат да минат десетилетия преди да започнем да добиваме злато и други ценни метали в Космоса.

Все пак Allied Market Research прогнозира, че пазарът за добив на астероиди - най-вече проектирането и конструкцията на космически кораби, необходими за извършване на минни мисии - може да достигне 3,87 млрд. долара до 2025 г.

Снимка: НАСА и др.
Златният стандарт в космоса

Златото е „жизнен стратегически ресурс“ в космоса, казва НАСА.

Според НАСА много спътници носят златисто покритие от майлар, за да ги предпазят от слънчевата топлина. Междувременно тънък слой злато върху козирката на шлема на астронавта отклонява слънчевата радиация. А сателитната микроелектроника, която изпраща данни по целия свят, разчита на златни компоненти, за да осигури надеждна, устойчива на корозия работа без статично електричество, казва НАСА.

Снимка: iStock
Златна възможност на Луната

В крайна сметка Луната не е толкова безплодна.

Мисия на НАСА от 2009 г., в която ракета се блъсна в луната и втори космически кораб проучи взрива, разкри, че лунната повърхност съдържа набор от съединения, включително злато, сребро и живак, според PBS.

От 2020 г. компания за изследване на космоса, наречена Moon Express, планира редовни полети до Луната в преследване на злато и други редки материали на стойност трилиони долари, според вестник The Sun.

Снимка: iStock

Обратно на Земята

Има злато над земната кора, но и под нея. Към днешна дата са открити около 244 000 метрични тона злато, съобщава Геоложката служба на САЩ. Може да има още злато за копаене, но никой не може да бъде сигурен колко злато е останало или колко трудно ще бъде изкопаването. Количеството злато, открито от миньорите, е спаднало с 85% през последното десетилетие, отбелязва Bloomberg Market.

Що се отнася до количеството злато, което остава в земята, Геоложката служба на САЩ изчислява, че остават около 57 000 тона за добив. Сравнете това с количеството злато, което вече е добито, и това, което остава, е куб с около 6 метра от всяка страна. Куб с такъв размер би бил висок приблизително колкото възрастен жираф.

Снимка: iStock

Не е чудно, че се полагат усилия за добив на злато от астероида Психея и Луната!

От всички минерали, които се добиват, никой не е по-полезен от златото, казва Geology.com. Това е така, защото златото провежда електричество, не потъмнява, може да се комбинира с други метали, може лесно да се разтопи и оформи и има брилянтен блясък.

Освен в бизнеса с бижута, златото се използва в областта на електрониката, стоматологията, медицината, авиокосмическата промишленост и производството на стъкло. И разбира се,  се използва за направата на златни монети и кюлчета, които запазват своята привлекателност в продължение на десетилетия, ако не и векове. В исторически план златото е дългосрочно средство за съхраняване на богатство – земен източник на богатство, който е „по-голям“ от този свят.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии