1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,149.8

Колко струва на Великобритания погребението на Елизабет II?

Погребението на кралицата ще бъде платено от британските данъкоплатци

Британското правителство все още не е разкрило колко ще струва погребението на кралица Елизабет II, като обяви само, че ще предостави подробностите "своевременно", съобщава New York Times.

Цената, която ще включва сложни шествия, бдения и ритуали, се очаква да бъде значителна и ще бъде покрита от държавата, a спекулациите са, че при настоящата икономическа ситуация погребението ще достигне над 8 млн. паунда.

Дори съобразено с инфлацията, то ще струва в пъти повече от последното държавно погребение във Великобритания - това на Уинстън Чърчил през 1965 г., и церемониалното погребение на Кралицата Майка през 2002 г. Според доклад на Камарата на общините нейното погребение е струвало малко над 5 млн. паунда, от които 825 хил. паунда (954 хил. долара) за поклонението и 4,3 млн. паунда (5 млн. долара) за сигурност и охрана.

Снимка: Getty Images

Times съобщава, че погребението на Чърчил през 1965 г. е струвало 48 хил. паунда, което се равнява на приблизително 1 млн. паунда, ако цената се изчисли спрямо финансовите показатели през 2022 г.

Снимка: Getty Images

Смята се, че погребението на принцеса Даяна през 1997 г. е струвало между 3 и 5 млн. паунда (3,4-5,5 млн. долара).

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Церемониалното погребение на Маргарет Тачър в катедралата "Сейнт Пол” през 2013 г. струва на данъкоплатеца около 3,2 млн. паунда.

Снимка: БГНЕС
Принц Филип, съпругът на кралица Елизабет II, имаше по-скромно погребение миналата година поради ограниченията, свързани с коронавируса. За разлика от тълпите и високопоставените лица, очаквани в понеделник, кралицата седеше сама по време на погребението му в параклиса "Сейнт Джордж" в семейния замък Уиндзор.

Снимка: Getty Images

В Лондон е обявен най-високият код за сигурност. На държавното погребение са поканени 2000 гости, сред които държавни лидери, високопоставени служители и представители на кралските семейства по света. В града се очаква да пристигнат и над 1 милион души, които искат да изпратят кралицата в последния й път. Опазването на хората и тяхната сигурност е скъпо начинание. Погребението на Елизабет II се смята за най-скъпата полицейска операция в британската история, която ще струва повече от 7,5 млн. паунда. За сравнение - за последното най-голямо събитие за британското кралско семейство, каквато беше сватбата на принца и принцесата на Уелс Уилям и Кейт през 2011 г., бяха дадени 7,2 млн. паунда за сигурност.  Погребението на Елизабет II ще бъде в по-големи мащаби и по-значимо от събитията преди това, което ще изисква и повече разходи за сигурност.

Великобритания обяви деня на погребението за празник, което включва различен вид разходи, включващи разходи за пропусната икономическа дейност. Училища, болници и аптеки ще затворят. Големи вериги магазин и ретсоранти също избраха да затворят вратите си, както и малки частни предприятия, като магазини за домашни любимци и разсадници.

Снимка: Getty Images

Високата цена за погребението на кралица Елизабет II идва на фона на нарастването на потребителските цени във Великобритания с най-бързия си темп от четири десетилетия, също и с инфлация от близо 10%, движена от енергийните цени. Само преди дни новият министър-председател на Великобритания Лиз Тръс представи план за ограничаване на годишните разходи за енергия за средните домакинства до 2500 паунда. 

Снимка: Getty Images

По-голям проблем за британската общественост може да бъде липсата на прозрачност около финансите на кралското семейство, включително това, че членовете му не подлежат на данък върху наследството. 

Снимка: Getty Images

Министерството на финансите на Великобритания осигурява на кралското домакинство плащане, наречено „суверенна субсидия“. Последното такова беше около 100 млн. долара. Семейството е използвало субсидията за официални кралски задължения, като посещения, заплати и домакинство, но не покрива разходите за сигурност, които също се плащат от правителството и се пазят в тайна.

Снимка: Ройтерс

На 19 септември, в деня на погребението, ковчегът на кралицата ще бъде пренесен от Уестминстър Хол до Уестминстърското абатство с щатския лафет на Кралския флот. След това ковчегът ще бъде отнесен до арката на Уелингтън, а катафалка ще го откара до параклиса "Сейнт Джордж" в семейния замък Уиндзор.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии