Кое е най-щастливото място в света за младежи под 30 години?

Свят

Същевременно тази европейска страна оглавява класацията по брой самоубийства

 

Домантас Кателе, служител в Министерството на социалната сигурност и труда на Литва, е известен като министъра на „поколението Z“ в страната си, пише Business Insider.

Пръстени украсяват татуираните пръсти на Кателе, които той използва, за да посочи гордо табелката си „От политиците ми се гади“. На 25 години той е най-младият министър в страната (все още носи брекети) и рядко позволява на посетителите да напуснат кабинета му, без да си направят селфи. 

В ресора на Катела влизат въпросите на младежта. „Това е златна епоха за младежта на Литва“, каза той пред Business Insider по време на посещение във Вилнюс през август.

Световният доклад за щастието потвърждава това твърдение, като по-рано тази година класира Литва като най-щастливото място в света за хората под 30 години

Но би било неточно Литва да се представя като някаква страна на мечтите, добавя Кателе. В края на краищата това е и европейската столица на самоубийствата.

Парадокс?

Въпреки че броят на самоубийствата е намалял след независимостта от Съветския съюз през 90-те години на миналия век, Литва все още често води в Европейския съюз по тази мрачна статистика.

Между 2019 и 2021 г. Литва е на първо място по смъртност от умишлено самонараняване в блока от 27 държави, а според най-новите данни на ОИСР е на второ място по самоубийства в световен мащаб. 

Изглежда парадоксално: как една страна може да бъде чудесна за младите хора, а в същото време да бъде столица на самоубийствата в Европа?

Катела изброява някои от причините, поради които Литва е на толкова високо ниво за младите хора:

  • едни от най-достъпните жилища в Европа,
  • безплатно образование за много литовци,
  • развиваща се икономика, която предоставя много възможности за работа.

Разхождайки се по улиците на Вилнюс през лятото, навсякъде, където погледнете, ще срещнете стилни млади хора, които пият „Аперол Сприц“ в баровете в Стария град, излежават се край реката в артистичния квартал Užupis или карат скейтборд в Baltasis Tiltas Skate Park.

Въпреки че градът има богата история, той се усеща модерен и динамичен.

Но когато разговаряте с представителите на поколението Z в Литва за неговото превъзходство, реакцията често е една и съща: недоверие.

Няколко души казват, че това ги е разсмяло.

„Бях много изненадана, а и моите приятели, които живеят във Вилнюс, също бяха изненадани“, каза 23-годишната Адриана Дорошкевичева, която отпиваше от ледено кафе в столично кафене.

„Мислех, че сме в депресия“, добави тя. „Когато получаваме обратното, си мислиш, какво се случва?“

23-годишният Ричард Богу също е шокиран. Той не смята, че Литва е лошо място за младите хора, а че подобно на други хора е свързвал страната с мрака.

„Ние сме известни с това, че сме много тъжни хора“, казва той и добавя: „Но бавно вървим към това да бъдем малка, щастлива нация.“

Богу казва, че е оптимист за бъдещето, особено за хората на неговата възраст - технологичната индустрия, в която той работи, е в подем, заплатите се увеличават, а работните места са много.

„Тази страна ми даде възможности“, казва той. Едно от основните предимства е, че повечето литовци могат да започнат работа без студентски дългове, тъй като за много от тях университетското образование е безплатно. Заплатите се увеличават бързо, а разрастващият се сектор на стартиращите компании е нетърпелив да наеме млади таланти.

Не е страна за стари хора

 


Но докато за младото поколение нещата изглеждат добре, по-възрастните литовци не споделят същия оптимизъм.

Според проучването на Евростат за 2023 г. за общата удовлетвореност от живота на хората на възраст 65 и повече години, по-възрастните литовци далеч не са толкова щастливи, колкото младежите в страната.

Това разделение между поколенията се потвърждава и от Доклада за световното щастие. Макар че Литва е на първо място при хората под 30 години, тя е на 19-о място във всички възрастови групи, като това се дължи на 44-ото място при хората над 60 години.

„Ако нямате деца или внуци, които да се грижат за вас, с вас на практика е свършено“, казва Богу.

Пенсионерите в Литва получават едни от най-ниските пенсии в Европа и имат един от най-ниските средни относителни доходи сред възрастните хора в Европейския съюз.

Данните, предоставени на BI от Министерството на социалната сигурност и труда на Литва, показват, че 62% от починалите от самоубийство през 2023 г. са били над 50 години, а 8,7% - под 30 години.

Разделението е много по-остро, отколкото в страни като САЩ или Обединеното кралство, което показва пропастта между поколенията.

Антанас Грижас, клиничен психолог, специализирал в областта на превенцията на самоубийствата в Литва, казва, че разделението между поколенията се усеща дълбоко в страната, както и на други места в бившия съветски блок.

Той заяви пред BI, че икономическите фактори, като ниските доходи при пенсиониране, със сигурност оказват влияние върху психичното здраве, но че историческият контекст също е от ключово значение.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст