Канадци откриха голямо златно находище в наша съседка

Свят

Първото производство на злато може да започне през 2028 г.

 

Канадската компания Dundee Precious Metal (DPM) обяви тази седмица, че е открила находища на висококачествено злато и мед на нови места в близост до своя проект Чока Ракита, разположен на територията на община Жагубица, Сърбия.

Резултатите в находищата Думитру Потоко и Франсен, разположени на около километър от проекта Чока Ракита, показаха 63 метра със съдържание на мед от 1,74%, 2,18 грама злато на тон и 9,04 грама сребро на тон.

В съобщението се посочва, че сондажите ще продължат на места, които имат разрешение, а именно Чока Ракита, Потай Чука и Пещер Юг, съобщава сръбският сайт Kurir.

"Тези нови резултати подчертават висококачествения характер на това, което виждаме от нашите проучвателни дейности, и потвърждават високия потенциал за по-нататъшна минерализация на злато и мед в Чока Ракита и околните райони, които имат разрешения за проучване", каза Дейвид Рей, президент и главен изпълнителен директор на DPM.

 

През декември миналата година канадската компания отчете първата оценка на минералните ресурси от цели 1,78 милиона унции злато (малко над 50 тона). Предварителната икономическа оценка показа рентабилността на отварянето на мината.

През май канадската компания публикува предварителна икономическа оценка на проекта Чока Ракита, тоест откриването на мината. В предварителната икономическа оценка компанията е предложила изграждането на подземен рудник с годишен капацитет за преработка на 850 000 тона руда. Първоначалният живот на мината се оценява на 10 години. Мината ще произвежда 129 000 унции злато годишно.

Очакваната нетна настояща стойност след данъци на проекта с отстъпка от 5% е 588 милиона долара и вътрешна норма на възвръщаемост от 33%. 

Предварителната икономическа оценка предполага, че строителството на мината ще започне през 2026 г., а първото производство на злато може да започне през първата половина на 2028 г. Откриването на мината ще струва 381 милиона щатски долара.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст