Какво всъщност значи SOS?

Какво всъщност значи SOS?

Мислите, че е save our ship? Не е съвсем така

 

Риана и ABBA са го пели. SZA дори има цял албум, кръстен на него. Използваме го в нашите текстове и ежедневен жаргон. И така, какво всъщност означава "SOS"? Ето всичко, което трябва да знаете за термина и военния му произход, плюс новата функция на вашия iPhone, която го използва за вашата безопасност.

Какво означава „SOS“?

Мнозина смятат, че „SOS“ означава save our souls („спасете душите ни“) или save our ship („спасете кораба ни“), но това не е съвсем така. SOS е сигнал за бедствие с морзов код, пише usatoday.

Морзовата азбука е система, която използва точки, тирета и интервали за комуникация. Създаден е за първи път през 1830 г. от Самюел Ф.Б. Морз, но по-късно е подобрен през 1851 г., за да се създаде по-простата и по-прецизна международна система за морзов код.

Първоначалният сигнал за бедствие беше CQD, което означава „търся ви, бедствие“ или „всички станции, бедствие“, според PBS. Това беше широко използвано от британците, докато германците използваха SOE, а американците използваха NC, което означаваше „обаждане за помощ без забавяне“.

Международна телеграфна радиоконференция от 1906 г. ефективно стандартизира комуникацията, като предложи по-опростен SOS, който е по-лесен за сигнализиране поради своята отделна последователност от точки и тирета.

Вижте разликата сами:

CQD: -.-./--.-/-..
SOS: .../---/...

SOS е предадено за първи път в САЩ през 1909 г. от кораба Arapahoe и по-късно е използвано заедно с CQD, когато Титаник потъва. САЩ официално приеха сигнала след Титаник. Днес морските операции на САЩ използват Глобалната морска система за бедствие и безопасност за сигнализиране.

Фразите „спасете душите ни“ и „спасете кораба ни“ се появиха по-късно чрез популярна употреба извън морската комуникация.

Как IPhone използва съкращението

Морската комуникация не е единственото място, където ще видите SOS, той стана популярен сигнал за бедствие в ежедневието ни.

Спешното SOS известие на Apple се свързва с близките ви контакти, за да изпрати вашето местоположение в реално време като сигнал за помощ. Функцията работи дори без клетъчна услуга или WiFi.

Спешното SOS може да бъде намерено в Настройки, където можете да промените начина на работа на функцията. 

Бизнес Видео Подкаст