Как жегите оскъпяват горивата

Свят

Рафинериите, подобно на хората, не могат да се справят с постоянно високите температури

 

Историческата гореща вълна от това лято оскъпява живота на американските шофьори. Дори когато инфлацията се охлади в по-голямата част от икономиката, цените на бензина скочиха до деветмесечни върхове тази седмица. Екстремните горещини допринасят за този нежелан скок на цените, съобщава CNN.

Проблемът е, че рафинериите, подобно на хората, не могат да се справят с постоянно високите температури.

Когато температурите скочат до 38 градуса, тези сложни съоръжения не могат да произвеждат целия бензин, който потребителите искат или имат нужда. И тази загуба на предлагане се случва точно когато търсенето е на или близо до пика през този летен сезон.

„Рафинериите се развалят при екстремни горещини. Това е като да работите с двигател при много високи температури за дълго време“, каза Том Клоза, президент на Oil Price Information Service.

Средната национална стойност за обикновения бензин се е повишила с 30 цента само през последния месец до 3,83 долара за галон.

По ирония на съдбата, всичко това показва, че дори петролните и газовите компании – индустрия, която учените обвиняват отчасти за глобалното затопляне – не са имунизирани от последствията от климатичната криза. И потребителите понасят последствията от покачването на цените на бензина, развитие, което заплашва да отмени част от напредъка, постигнат на фронта на инфлацията в цялата икономика.

Саудитска Арабия и Русия ограничават доставките

Разбира се, екстремните горещини не са единственият фактор зад скока на цената на газа. Цените на петрола продължават да бъдат основният двигател на цените на дребно.

А от средата на юни цените на петрола в САЩ се повишиха с 22%, отразявайки отслабването на страховете от рецесията и обещанията на Саудитска Арабия и Русия да ограничат доставките.

Саудитска Арабия в четвъртък обяви плановете си да удължи доброволното намаляване на доставките от 1 милион барела на ден с още един месец и заплаши да направи още повече тази есен. Русия също обяви планове да намали износа на петрол с 300 000 барела на ден през септември.

Все пак силните горещини очевидно увеличават натиска върху цените на газа.

В Близкия изток екстремните температури принуждават някои нации да изгарят петрол, за да поддържат светлините включени и да отговорят на търсенето на климатици. В Тексас, Луизиана и на други места по крайбрежието на Персийския залив някои рафинерии бяха принудени да забавят дейността си поради непланирана поддръжка.

Защо високата температура има значение

За да произвеждат бензин, реактивно гориво и дизел, рафинериите загряват суровия петрол, понякога до 400-500 градуса, за да разградят молекулите, според Анди Липоу, президент на консултантската фирма Lipow Oil Associates.

След загряване на маслото, то трябва да се охлади, за да се получи готовият продукт. Обикновено това е стандартен процес, но всичко се променя при трицифрени температури, които продължават.

„Когато навън става по-горещо, охлаждането става все по-трудно“, каза Липоу. Високата топлина може също да попречи на усилията за поддръжка в рафинериите.

От гледна точка на чистата печалба, рафинериите имат всички стимули да дадат всичко от себе си точно сега. Маржовете на печалбата са високи, което прави доходоносно да се увеличи максимално производството на бензин, реактивно гориво и дизел.

Цените на дизела скачат

Повечето рафинерии, които биха искали да работят на 100% капацитет, могат да работят само на 85%, когато навън е 100 градуса.

Това е особен проблем, тъй като капацитетът на рафинерията е спаднал през последните години, оставяйки малко място за грешки.

Тази ситуация също спомогна за повишаване на цените на реактивното гориво и дизела. Дизелът е изключително важно гориво за икономиката, задвижва камиони, лодки и влакове. По-високите транспортни разходи в крайна сметка ще бъдат прехвърлени на потребителите.

Цените на дизела на дребно са скочили с 31 цента за галон през последния месец, според AAA. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст